2024. április 27., szombat

Játékos villanások a nagy Játékokról

Az egykori zentai Nyári Ifjúsági Játékok szervezőinek első találkozója

Vannak olyan meghatározó dolgok, amelyekre egész életünkben szívesen emlékezünk. A szerző mellett még számos, Vajdaság összes tájáról verbuválódott ember számára ilyen kedves emlék a Nyári Ifjúsági Játékok, amelyet 2000 és 2012 között rendeztek meg a zentai Népkertben.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A változatos műsorokban gazdag rendezvény egészen 2008-ig a régió egyik legnagyobb, csapatjátékokkal fűszerezett, mókás, zenés, kulturális és közéleti rendezvényévé nőtte ki magát, amely Zentát fölrajzolta Közép-Európa fesztiváltérképére, és számos, azóta felnőtté cseperedett vajdasági fiatal számára jelentette az első találkozást a könnyűzenei fesztiválok varázslatos világával. Közülük sokan visszasírják az itt szerzett élményeket.

A bulizók számára a varázslatot egy több mint száz tagot számláló lelkes csapat biztosította Zsoldos Ferenc, majd a későbbiekben Kispéter Szilveszter vezetésével. Amíg a fiatalok önfeledten táncoltak egy-egy zenekar koncertjén, addig ők mindent elkövettek, hogy „Aprajafalva” élete zavartalanul folyjon.

A Nyári Ifjúsági Játékok után máig tartó csend telepedett a Népkertre, és a lelkes szervezők is szétszéledtek a világ minden tájára. A rendezvényt viszont mindannyian a szívükbe zárták. Erre ékes példa az elmúlt hétvégén a Zenta melletti Gyümölcsök Királynője vendéglátóhelyen megrendezett találkozójuk volt, amelyre a csapat túlnyomó része eljött, hogy fölidézzék a szebbnél szebb és mókásabbnál mókásabb élményeket, amelyeket „ifijátékos” szervezőként átéltek.

A találkozó ötletét a zentai Pósa Zoltán kezdte el dédelgetni, aki 14 évesen vett részt először a fesztivál szervezésében, a későbbiekben pedig a rendezvény egyik fő szervezőjévé vált. Zoltán lapunknak elmondta, hogy a tavalyi Mosolytenger egyik szervezőjeként találkozott néhány szabadkai ifis társával, s a jóízű beszélgetés során kezdett körvonalazódni a találkozó. Beszélgetőtársunk szerint a Nyári Ifjúsági Játékok egyike volt a legmeghatározóbb élményeinek az életében, amelynek a szervezésébe apait-anyait beleadott. A fesztiválon rengeteg emberrel megismerkedett, akikkel legalább interneten tartja a kapcsolatot, s ha véletlenül találkoznak, akkor köszönnek egymásnak, és felelevenítik a régi szép időket.

A szombati találkozón felmerült, hogy az érdeklődés függvényében a nyáron a Népkertben is szerveznek egy összejövetelt. Ez elsősorban a jelenlévők visszajelzéseitől függ, de a Játékokat biztosan nem szervezik meg, mivel a rendezvény az évek folyamán „kinőtte magát”, és ők is felnőttek.

A Nyári Ifjúsági Játékokat 2008-ig szervezte ez a csapat. 2009-ben a vajdasági magyar fiatalokhoz nem igazán kötődő szervezőgárda vette át a rendezvényt, amely néhány év múlva elhalt.