2024. április 27., szombat

Fények – egyelőre csak kívül

Tíz éve kezdődött el a Szabadka központjában található Népszínház épületének lebontása

A színházépület, Szabadka egyik legjellegzetesebb épülete, több mint másfél évszázados múltra tekint vissza. A szabadkai színjátszásnak 1854 óta adott otthont egészen 2007-ig, amikor is lebontották. Az elsődleges tervek szerint öt éven belül, azaz 2012-ig egy nagy és korszerű színházépületnek kellett volna felépülnie. A munkálatok azóta sem fejeződtek be, de már több építkezési fázis megvalósult.

Vladan Vukosavljević köztársasági művelődési és tájékoztatási miniszter idén márciusban tett látogatása során Bogdan Labannal, Szabadka polgármesterével találkozott, és egyebek közt megtekintették a színházépületen folyó munkálatot is, amely akkor a hatodik fázisánál tartott. Akkori becsléseik szerint úgy vélték, hogy a színházépületben négy éven belül megkezdődhet a munka, sőt az első előadásra akár 2020-ban sor kerülhet. A színházépület hat korinthoszi oszlopát jelenleg karácsonyi égők díszítik, a fiatalok, a járókelők meg-megállva selfie-znek előtte, az épület belső munkálatai azonban még hátravannak.

Az épület lebontásának tízéves évfordulója kapcsán utánajártunk annak, eddig mi valósult meg a felújítás fázisaiban és mire van még szükség ahhoz, hogy a színházépület új pompájában megnyissa kapuit. A színházépítéssel kapcsolatos kérdéseinkre írásbeli válasz a szabadkai beruházási és fejlesztési titkárságtól érkezett.

Mint összefoglalójukban olvasható: 2007 májusában teremtődtek meg a feltételek a színházépület felújítási és építési munkálatainak megkezdéséhez. Az első fázis annak a résznek a lebontását foglalta magában, amely nem állt műemlékvédelem alatt, valamint az alap kiépítését. E fázis kivitelezője a Panongrad vállalat volt.

A második és harmadik fázis idején a munkálatok már az épület új és védett részén is folytak – bontás, talajrendezés, kőművesmunkák, betonozás, vasszerkezet-szerelés, szigetelés, továbbá a víz- és csatornahálózat kivitelezése, valamint villamossági munkálatok. E két fázis munkálatai összefonódtak, szakaszokra bontva zajlottak, amelyeket folyamatos pénzügyi realizáció is kísért. A kivitelező a Yumol Konzorcium volt.

A negyedik fázisban sor került az épület védett részén található tetőszerkezet helyreállítására, az új tetőszerkezet kiépítésére új tetőborítással, a régi boltozat megerősítésére, és befejeződött a régi rész homlokzatának kiépítése, a hozzá tartozó oszlopokkal. A negyedik és az elkövetkező két fázis kivitelezője a SMB Gradnja lett.

Az ötödik fázis magában foglalta a lapostető kiépítését az épület összes befejezett szintjén, a homlokzat nagyobb részének kőburkolatát, elkészült a teljes üveghomlokzat az acéltartókkal együtt az épület minden oldalán.

A hatodik fázis felölelte a Branislav Nušić és az Ivo Vojnović utca felől található homlokzat munkálatait, a kőzetgyapot hőszigetelés kivitelezését, sor került az alumínium alszerkezet kiépítésére, amely a homlokzat kőburkolatának hordozására szolgál, valamint a nyílászárók egy részének a beépítésére.

A fent említett fázisok értéke és realizálása 890 millió dinárt tett ki.

A hetedik fázis magában foglalja a munkálatok befejezését minden homlokzaton, az épület új részén a hiányzó nyílászárók beszerelését, a védett rész belső munkálatait és az előkészületeket a végleges szakipari munkálatokra. Ehhez a fázishoz mintegy 230 millió dinár lett előirányozva.

A nyolcadik fázis előirányozza a Nagyterem befejezését, az összes kísérő helyiségekkel, amely a közönség és az előadók szükségleteit látja el, akárcsak a konzerválási munkálatokat az épület védett részén. Ez a fázis három szakaszra lett osztva. A nyolcadik fázis befejezésével egyes helyiségek bérbe adhatók. A pénzelési ütemmel összhangban, a színtársulatok és más előadók munkáját segítő helyiségek létrehozásához is hozzá lehet fogni.

A következő, azaz befejező fázis az épület felszerelését illető munkálatokra vonatkozik, a kommerciális és kiszolgáló helyiségeket illetően, amelynek pénzelése biztosítható lenne a bérbeadás révén kapott pénzösszegekből, azzal a kötelezettséggel, hogy minden munkálat a projektdokumentáció kíséretében történjen és összhangban álljon a belsőépítészeti tervekkel.

A tartományi kormány a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságot bízta meg a színházépítés hetedik fázisa finanszírozásával kapcsolatos koordinálási és szakmai feladatok elvégzésével. A köztársasági, tartományi és városi illetékes szervek erőfeszítéseinek köszönhetően a folytatáshoz szükséges pénz biztosítása több forrásból történik – nyilatkozta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. Ezt bizonyítja az is, hogy nemrégiben írták alá a szerződést 111 millió dinár átutalásáról a köztársasági költségvetésből a tartományi büdzsébe. A fennmaradó 112 millió dinárt már korábban elkülönítették e célra a tartományi költségvetésben. A becslések szerint a hetedik fázis munkálatainak értéke 250 millió dinár, és a fennmaradó különbözet (27 millió dinárt) fedezésére a városi költségvetésben különítettek el eszközöket. Ezzel megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy meginduljon a közbeszerzési eljárás a hetedik fázis szakipari munkálatait kivitelezők kiválasztásához.