2024. március 28., csütörtök

A kimenő hívás Szerbiában hatszor drágább, mint az EU-ban

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter kijelentette: a térségnek az európai uniós csatlakozási folyamatban levő országai továbbra is azt kérik Brüsszeltől, hogy terjessze ki a roamingdíjak megszüntetésére vonatkozó rendeletet.

– Továbbra is igyekszünk jogi alapot találni arra, hogy az EU rendelete ránk is érvényes legyen – mondta a miniszter a Beta hírügynökségnek. Nem túlzottan optimista, szerinte ez nem lesz könnyű, de talán jelenthet valamit az, hogy ebben a fél évben Bulgária elnököl az Európai Unióban.

– Kaptunk arra vonatkozó jelzéseket Bulgáriából, hogy Szófia külön sürgetni fogja ennek a kérdésnek a megoldását – mondta Ljajić. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia a térség három országával, Bosznia-Hercegovinával, Crna Gorával és Macedóniával megállapodást kötött a barangolási díjról, és hogy a hívás 19 eurócent. Közben az EU-ban nincs roamingdíj, a mobiloperátorok szolgáltatásainak díja percenként otthon és külföldön egyaránt 3,2 eurócent. A kimenő hívás percdíja tehát nálunk 6-szor drágább, mint az EU-ban.