2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Innen csak felfelé vezethet az út

Sikertelen kupacsapatok, mélyponton lévő válogatott – Ez történt 2017-ben

Az emberi memória nagyon szelektív tud lenni, nem mindegy bizonyos történések mikorja és hogyanja. A magyar labdarúgó-válogatott 2017-es szerepléséről írások tömkelege született már, a leggyakrabban elhangzott tényt unos-untalan ismételgetik: nyolc éve szerepelt legutóbb ennyire gyengén a csapat, 2009-ben ugyanúgy három győzelmet és hat vereséget jegyzett, mint tavaly.

De vajon azt tudják, tavalyelőtt hány mérkőzést nyert meg a csapat? Mindössze hármat. Csak közben volt egy Európa-bajnoki szereplés, amely mindent megszépített, amiért tömegek vonultak az utcára Budapesten. Mert történhet bármi a magyar politikában, az emberek csak olyan dolgok miatt hallatják hangjukat, mint az esetleges internetadó vagy éppen a magyar futballválogatott egy-egy sikere.

Andorra és Luxemburg jelentette a mélypontot

Tavalyelőtt az Eb-nyolcaddöntős együttes Ausztria (2:0), Lettország (2:0) és Andorra ellen győzött (4:0), tavaly Lettország (3:1), Feröer (1:0) és Costa Rica (1:0) volt az áldozat. Nem is az volt kínos, hogy a csapat gyakorlatilag az első mérkőzések után elveszítette minden esélyét a világbajnoki szereplésre, és oda-vissza kikapott Svájctól, valamint Portugáliától, hanem hogy teljesen széteső játékot produkálva képes volt elhasalni Andorrában és Luxemburgban is. Kevés ország, mindössze négy mondhatja el, hogy valaha kikapott mindkét miniállamtól, de egy naptári éven belül csak a magyarok voltak képesek erre.

Bernd Storck csak addig volt futballisten, amíg elhitette 2016 nyarán, hogy igenis van még miért küzdeni a hazai labdarúgásban, amint beütött a krach (amelyhez az andorrai kerettel és összeállítással ő is hozzájárult), máris szakbarbár zsoldossá vált. Szélesi Zoltán talán már bánja, hogy elvállalta az év utolsó két mérkőzését megbízott kapitányként, akármilyen edző is válik belőle, a luxemburgi szégyen bélyege örökre rajta marad.

Georges Leekens helyzete a legszürreálisabb: egy jó nevű, de az utóbbi években komolyabb eredmény nélkül álló edző érkezett, aki, ki tudja, miért, inkább hagyta, hogy Szélesi matasson a csapat körül, ahelyett hogy kinevezését követően azonnal belevetette volna magát a munkába. A belga futball erejét ismerjük, de még mielőtt azt mondanánk, „de ő rakta le a jelenlegi válogatott alapjait”, gondoljuk végig, vajon nélküle Romelu Lukaku, Marouane Fellaini vagy Mousa Dembélé nem nőtte volna ki magát igazi klasszissá?

A rutinja és tapasztalata megkérdőjelezhetetlen, a belga sajtó szerint nagyon jó kedélyű, humoros ember (felcsúti látogatása és nyilatkozata alapján a simulékonyság sem hiányzik a szótárából): minden adott, hogy csodatevő képességét elővegye 2018-ra. Kérdés, talál-e hozzá megfelelő játékosokat…

Ahol augusztusban véget ért a kupaszezon

Csányi Sándor MLSZ-elnök 2011 februárjában ismertette a Magyar Labdarúgó-szövetség 2011–2020-as időszakra vonatkozó stratégiai tervét, amelyben olyan tételek szerepeltek, mint a 2014-es világbajnokságra való kijutás reális esélye, az NB I.-es csapatoknak három éven belül, azaz 2014-ig fűthető pályájuk legyen (nem valósult meg, ahol igen, például Balmazújvárosban, ott nincsen pénz annak a használatára), és 2015-től évente két klubcsapatnak az európai kupák csoportkörében kellene játszania.

A világbajnoki szereplésre 1986 óta várunk, fűthető pályák már akadnak, de például Balmazújvárosban a 160 millió forintból kiépített rendszer nem használható, az önkormányzatnak ugyanis nincs pénze a működtetésre.

Az európai kupaszereplés sikere pedig álomkategória. Tavaly legalább az augusztust megérte egy csapatunk, a Videoton a máltai Balzan (2:0, 3:3), az észt Nomme Kalju (3:0, 1:1) és a francia Bordeaux (1:2, 1:0) kiütésével eljutott az Európa-liga playoffjáig, de hiába játszott gól nélküli döntetlent Belgrádban, a felcsúti visszavágón csúfos 4:0-s vereséget szenvedett a Partizantól.

A Fradi egy kört ment ugyanott, de a lett Jelgava (2:0, 1:0) után a dán Midtjylland (4:2, 3:1) már túl erősnek bizonyult. Thomas Doll vezetésével eddig csupa betli a nemzetközi szereplés, és bár a bajnoki címre esélyes a csapat, a klub vezetősége már ki is tűzte az őszi célt: be kell jutni az Európa-liga csoportkörébe! Ilyen hozzáállással érdemes egyáltalán a BL-ben rajtolni?

A Honvéd és a Vasas egyfordulónyi esélyt kapott, mindketten izraeli riválistól kaptak ki. A kispestiek a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában a Hapoel Beer-Sevától kaptak ki kétszer (2:1, 3:2), az angyalföldieket az Európa-liga első selejtezőkörében a Beitar búcsúztatta úgy, hogy a magyarok az első, idegenbeli mérkőzés 88. percében még 3:1-re vezettek (4:3, 3:0).

Honvéd-bohózat, szerb fennhatóság, Fradi-elsőség

Ebből már az is kiderült, hogy a Honvéd lett a bajnok, a kispestiek 24 év után szereztek újra aranyérmet. Az együttes az utolsó fordulónak úgy vágott neki, hogy ugyanúgy 62 ponttal rendelkezett, mint a Videoton, az NB I. szabályai szerint azonban ilyen esetben a több győzelem dönt, abban pedig a kispestiek voltak jobbak. A Videoton csak győzelemmel nyerhetett volna aranyérmet, ám a Honvéd döntetlenre sem akart játszani, a gólkirály Eppel Márton találatával 1:0-ra nyert.

A mérkőzés után Marco Rossi edző bejelentette a távozását, az olasz szakember végül Dunaszerdahelyre igazolt, az utód pedig a holland Erik van der Meer lett, akinek irányításával jóval instabilabbá vált a csapat. Az edző ráadásul elkövette azt a buta hibát, hogy nem a legszebben nyilatkozott a klubról, illetve George F. Hemingway elnökről a holland Voetbal Internationalnak. Olyan, mintha nyolcvan évet visszamentünk volna az időben, Hollandiában még az amatőr kluboknál is jobbak a körülmények! … A tulajdonos tehetős, de a fogához veri a garast! … Nem szokott kiöltözni, a meccseken inkább néznénk őt szurkolónak, mint tulajdonosnak” – mondta többek között.

Van der Meer és Hemingway előbb cáfolták mindezt, majd két héttel az eset után a klubelnök kirúgta a holland szakembert, és elismerte, valóban nem volt szerencsés az ominózus nyilatkozat. De azért ő is hozzátette a magáért ehhez a magyaros, lassan bohózatba illő történethez, amikor arról beszélt, megvan a véleménye a Dunaszerdahelyre távozott Rossiról. „Május elején még egyszer jeleztük neki, szeretnénk, ha maradna, de nem volt hajlandó változtatni álláspontján. Aztán elment egy szlovák faluba edzőnek, csak a pénz miatt.”

A felvidéki csapat frappáns válasza sem késett sokat: a Facebookon egy telt házas fotót publikáltak, amelynek szövege ennyi volt: Amikor egy „szlovák faluban” ligameccset rendeznek…

Az OTP Bank Liga 2017/18-as idényében 19 fordulót bonyolítottak le eddig, a Ferencváros 41 pontot gyűjtve az első helyen mehetett pihenőre. A második helyen a Videoton áll, ahol Marko Nikolić edző a 47-szeres szerb válogatott Danko Lazovićra támaszkodva stabil csapatot rakott össze. A rossz nyelvek szerint túlságosan is érződik a szerb fennhatóság, de azt valóban nehéz lenne tagadni, hogy Lazović kimagaslik a mezőnyből: a jelenlegi évadban 15 mérkőzés alatt tíz találatnál és öt asszisztnál jár.