2024. április 27., szombat

A karácsonyt ünneplik ma az ortodox hívek

Körülbelül negyedmilliárd ember ünnepli ma a karácsonyt. Egy tanulmány kimutatta: a világon élő 2,2 milliárd keresztény 50 százaléka katolikus. A protestánsok 37 százalékot, az ortodoxok ped
Aleksandar Vučić szerb államfő néhány perccel éjfél után köszöntötte az ortodox keresztény hívőket karácsony alkalmából a tradicionális Mir Božji - Hristos se rodi! vagyis Isten békéje - Krisztus megszületett mondattal. XIII. Gergely pápa rendelete szerint az új naptár 1582. október 4-én csütörtökön lépett életbe oly módon, hogy az azt követő nap október 15., péntek lett, a kettő közötti napok abban az évben kimaradtak. Az ortodox egyházak egy része egyházi naptárként mind a mai napig a Julianus-naptárat használja, más része időközben áttért a Gergely-naptárra. Ez okozza például a karácsony eltérő napon való ünneplését a Julianus-naptárnál maradt ortodox egyházaknál.

A Julianus-naptárnak megfelelően, január 7-én ünneplik Jézus születését. Az ortodox karácsony napján az ebédnél kalácsot törnek a családok.