2024. április 27., szombat

Trump ünnepi köszöntőt küldött Vučićnak

Kyle Scott: Nő az amerikai vállalkozók érdeklődése a szerbiai gazdaság iránt

Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének újévi és karácsonyi jókívánságait adta át ma Kyle Scott, az USA szerbiai nagykövete Aleksandar Vučić szerbiai államfőnek. Találkozásuk során az elnöki palotában arról emlékeztek meg, hogy száz éve a szerb zászló Woodrow Wilson akkori amerikai elnök rendeletének nyomán a Fehér Házon loboghatott, az USA támogatásának jeleként.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A kétoldalú kapcsolatokról megállapították, hogy nőtt az amerikai vállalatok érdeklődése a szerbiai gazdaságba való befektetés iránt. Eddig mintegy 100 amerikai vállalat van jelen Szerbiában, ezek megközelítőleg 4 milliárd dollárt ruháztak be és 17 ezer embert foglalkoztatnak. Scott kiemelte, Amerika támogatja az ország vállalkozói hangulatának a javulását.

A múlt évben javult a két ország katonai együttműködése is, a két ország katonasága megközelítőleg 100 közös aktivitásban vett részt, amelyek közül az egyik legizgalmasabb a közös ejtőernyős gyakorlatuk volt.

A tárgyalófelek megállapították, hogy a 2018. év jó feltételeket kínál Szerbia számára az európai úton, már csak azért is, mert a bolgár elnöklés alatt nagyobb figyelmet kap az EU bővítése.

Scott hozzátette ugyanakkor, hogy az USA partnere kíván lenni Szerbiának a joguralom megerősítésében és a demokratikus értékek felállításában, valamint a szabad és igazságos média megteremtésében. Vučić erre reagálva elmondta, Szerbia az eddig elkezdett úton, a gazdasági és a társadalmi reformok útján szeretne tovább haladni. Hangsúlyozta, hogy Szerbia az USA-ról, illetve az amerikai adminisztrációról kíván példát venni a joguralom, a szólásszabadság és az objektív tájékoztatásra való jog terén.

Szóba került a Belgrád–Priština-párbeszéd folytatásának a szükségessége is. Scott elmondta, az amerikai adminisztráció elvárja Koszovótól, hogy kitartson a gerillaakcióiról ismert UÇK által elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság munkájának a támogatásában.