2024. április 26., péntek

Ember a név mögött

A kishegyesi színjátszók Shakespeare-rel búcsúztatták az óévet

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja egy rendhagyó produkcióval búcsúztatta a 2017. esztendőt. Shakespeare, ember név mögött címmel egy kreatív műhelymunkát mutattak be a hétvégén a helyi közösség tetőtermében.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Molnár Róbert, a színjátszó szakosztály vezetője a produkció kapcsán elmondta, nem tartja feltétlenül fontosnak, hogy csoportjuk csak előadásokat készítsen.

– A színháznak számos más szegmense van, amivel meg lehet ismerkedni. A csoport tagjainak nem kell feltétlenül csak színésznek lenniük, kipróbálhatják magukat íróként, dramaturgként, fénytechnikusként és számos más módon is. A mostani produkcióhoz például terveztünk korhű díszletet és jelmezt. Magukat a szövegeket kiragadtuk a saját szövegkörnyezetükből, és egy másik helyzetbe tettük bele – mondta el Molnár, majd arról is szólt, hogy a felkészülés során számos filmet néztek meg. Emellett számos darabot olvastak és értelmeztek, szinkronizálással foglalkoztak, és mélyen beleásták magukat Shakespeare életébe. Így született meg a Shakespeare, ember név mögött című kreatív műhelymunka – fogalmazott a szakosztály vezetője.

– A színjátszók produkciója a Szekeres László Alapítvány támogatásával született – számolt be lapunknak Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. Elmondása szerint a kreatív műhelymunka egy nyilvános, középiskolai irodalomóraként is felfogható, hiszen feldolgozza mindazt, amit a középiskolákban Shakespeare-ről tanítanak, és olyasmiket is említ, amiről kevesebb szó esik. Épp ezért várható, a hogy a kishegyesi színjátszók középiskolákban fognak tájolni a produkcióval – fogalmazott az elnök.