2024. április 27., szombat

Támogatás a befogadóközpontoknak

Šid és Zombor 30 millió dinárt fordíthat a migránsok gyermekei iskoláztatásának a javítására

Zoran Đorđević munkaügyi és szociálpolitikai miniszter együttműködési megállapodást írt alá a Norvég Királyság szerbiai nagykövetségének és a Grupa 484 elnevezésű egyesületnek a képviselőivel. A megállapodás értelmében folytatódik a korábban megkezdett együttműködés azokban a helyi önkormányzatokban, amelyek a leginkább kivették részüket a migráns- és menekültválság kezeléséből. Ez a megállapodás a šidi és a zombori befogadóközpontoknak jelent támogatást, méghozzá 30 millió dinár értékben. A szerb kormány közleménye szerint a pénzt a migránsok gyermekei iskoláztatása színvonalának a javítására fordíthatják.

Đorđević elmondása szerint Norvégia minden tekintetben Szerbia legjelentősebb és legbőkezűbb nemzetközi támogatói közé tartozik. Az önzetlen támogatás különösen kifejezett a migránsválság kezelésének tekintetében, még most is, amikor a válság hullámai csitulóban vannak – jegyezte meg a tárcavezető, majd ugyanilyen önzetlen támogatást ígért a migránsoknak, illetve gyermekeiknek.

– Szerbia és az általam irányított minisztérium, az eddigiekhez hasonlóan, a jövőben is támogatja és óvja az országban élő, illetve az országban tartózkodó összes gyermeket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a gyermekek zavartalanul vehessenek részt a szerbiai oktatási rendszerben, és gondtalan gyermekkoruk legyen. Örülök annak, hogy nemzetközi partnereink mindezt felismerték, és segítik Szerbiát abbéli igyekezetében, hogy ugyanolyan életkörülményeket és feltételeket teremtsen a migránsok gyermekeinek, mint a sajátjainak. Šid és Zombor azok közé a helyi önkormányzatok közé tartoznak, amelyek tárt karokkal fogadták a területükön működő oktatási intézményekben a migránsok gyermekeit. A Grupa 484 egyesülettel együttműködve most 30 millió dinárt fordítunk iskoláztatásuk körülményeinek a javítására. Ennek nemcsak a migránsok gyermekei látják hasznát, hanem minden más iskoláskorú gyermek is. A pénzből a zombori Ivo Lola Ribar Általános Iskola és a Sremski Front Általános Iskola épületét újítják fel, valamint kiépítik a közvilágítást a šidi Vašica városrészben – taglalta Zoran Đorđević.

A Grupa 484 egyesületet Jelena Šantić balett-táncos és békeharcos kezdeményezésére 1995-ben alapította 484, a horvátországi Krajinából elüldözött család. Kezdetben kizárólag a menekültek érdekképviseletét vállalták fel, tevékenységük azonban az évek során a migrációs folyamatokra is kiterjedt.