2024. április 27., szombat

A polgárok is így gondolják

Miloš Vučević: a bíróságoknak bizonyítaniuk kell függetlenségüket

Miután a Belgrádi Felső Bíróság felmentette a Vojislav Koštunica kormánya idején gazdasági miniszteri posztot betöltött Predrag Bubalót a Belgrádi Kikötő (Luka Beograd) vállalat magánosításában történt visszaélések vádja alól, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere éles kritikát fogalmazott meg a szerbiai igazságszolgáltatás számlájára. Erre a Bírói Felső Tanács is reagált. Arra mutattak rá, hogy egy köztisztségviselő nem rombolhatja a bíróságokba és a bírákba vetett bizalmat. Ma az eseményeket Aleksandar Vučić sem hagyta szó nélkül. Kiemelte, Vučevićnek nem kellett volna annyira élesen fogalmaznia és kritizálnia a bírósági döntést, de csak azt mondta ki, amit a polgárok túlnyomó többsége gondol az igazságszolgáltatásról.

– A bírák többsége tisztességesen végzi a munkáját, ő (Miloš Vučević – a szerz. megj.) mégis csak azt mondta ki, amit a szerbiai polgárok 99 százaléka gondol – emelte ki újságírói kérdésre válaszolva Vučić Lebanéban, ahol a Lebanteks gyár megnyitóján vett részt.

Vučević szerdán, Bubalo felmentését követően, magánemberként tette fel a kérdést: a bírák kit szolgálnak? A népet, vagy a rablókat, illetve mennyibe kerül a becsületük és a tekintélyük?

Miloš Vučević nem bánta meg kijelentését. Újvidék polgármestere a Pink televízióban vendégszerepelve kiemelte, a bírósági döntés nála az utolsó csepp volt a pohárban, hiszen bebizonyította, hogy az igazság és a jog között nincs kapcsolat.

– Mindent, amit tettek, a jogkörükön kívül tették, és ezek súlyos következményekkel jártak a gazdaságban és a polgárok életszínvonalában, mégsem szankcionálták, ellenkezőleg, úgy tűnik, még meg is jutalmazzák őket ezért, hiszen felszabadítják őket minden felelősség alól – mondta Vučević, utalva arra a kérdéses 24 magánosítási eljárásra, amelyekhez számos botrány és visszaélés köthető, a Belgrádi Kikötő is egy ezek közül. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy: – Az a benyomásom – amivel nem vagyok egyedül –, hogy a bíróságoknak bizonyítaniuk kell függetlenségüket a hatalomközpontok irányába, de ugyanakkor minden szempontból. A bíróságok a hatalom tartóoszlopai a mágnások, a nagytőke és a külső hatalmi központok ellen – hangsúlyozta.

A Legfelsőbb Semmítőszék bírái is elítélték tegnap Miloš Vučević kijelentését, miszerint a bírák Szerbiában nem a törvények alapján döntenek, hanem a lopókat és a mágnásokat szolgálják ki. Rámutattak, ezzel a kijelentéssel a legsúlyosabb módon avatkozik bele a bíróságok munkájába.

– Az ilyen kijelentés a bírósági eljárás idején, amíg nem született jogerős ítélet, méltánytalan, sértő, veszélyes és káros. A bíróság munkájába való beavatkozás legsúlyosabb formája ez, felzaklatja a közvéleményt, megfélemlíti a bírákat, és megbolygatja a demokratikus társadalom alapelveit – áll a Legfelsőbb Semmítőszék általános ülésének közleményében.

Predrag Bubalo volt miniszter és még hét személy ellen, akik részt vettek a belgrádi vállalat magánosításában, tisztségükkel való visszaélés miatt emeltek vádat, illetve azzal vádolták meg őket, hogy szándékosan 14,3 millió eurós hasznot játszottak a kezére az új tulajdonosnak, a luxemburgi Worldfin vállalatnak, amely Milan Beko szerb vállalkozó tulajdonában van. Első fokon a bíróság felmentette a vádlottakat a vádak alól, mert véleményük szerint az ügyészség nem támasztotta alá a vádakat, és nem szolgáltatott elég bizonyítékot a bűnösségükre vonatkozóan. Az ügyészség panaszt nyújt be a bírósági döntésre.