2024. április 27., szombat

Felmentő ítélet Bubalo miniszternek

A bíróság nem találta bűnösnek a Belgrádi Kikőtő magánosítása ügyében

Bizonyíték híján, illetve az ügyészség által benyújtott vádak pontatlansága miatt három év után első fokon felmentették Predrag Bubalo egykori gazdasági és magánosítási minisztert a Belgrád Kikötő (Luka Beograd) magánosítása ügyében. A Belgrádi Felső Bíróság ezzel a döntésével egyúttal felmentette azt a hét vádlottat is, akiket az ügyészség a volt miniszter mellett kizsákmányoló magánosítással vádolt. Így az Európai Unió által követelt 24 vitatott magánosítás közül egyben már született bírósági döntés, amelyre az ügyészség, bejelentésük szerint, panaszt fog benyújtani.

A Vojislav Koštunica kormánya idején gazdasági miniszteri tisztséget betöltő Pregrag Bubalót és további hét, a magánosítási folyamatban résztvevő intézmény vezetőjét az ügyészség azzal vádolt meg, hogy 2005-ben, visszaélve a helyzetükkel, a Belgrád Kikötő magánosításával megkárosították a vállalatot és 14,3 millió eurós hasznot szolgáltattak a luxemburgi Worldfin vállalatnak, amely tulajdonképpen Milan Beko szerbiai vállalkozó tulajdonában van. A bírósági tanács egyhangú döntést hozott, miszerint az ügyészség nem bizonyította a vádakat, nem mutatott fel elég bizonyítékot rájuk, így a Különleges Bíróság döntése alapján a vádlottak az érvényben levő törvényeknek megfelelően jártak el. A felelősség, amivel az ügyészség megvádolta a volt minisztert és a magánosításban résztvevő intézmények vezetőit, nem az ő hatáskörükbe tartozik, így a pozíciójukkal való visszaélés sem bizonyítható. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a törvényben szereplő hiányosságokért nem tehetők felelőssé a gyanúsítottak.

Predrag Bubalo a bírósági döntés után nem kívánt nyilatkozni a média képviselőinek, azt mondván, hogy csalódott a politikai kollégáiban és a médiumokban is.

– Csak sírni lenne kedvem mindazért, amit a jelenlegi hatalom és a médiumok tettek az életemmel – mondta Bubalo, ám ezt a kamera előtt már nem kívánta megismételni.

Az első fokú ítélet ellen az ügyészség panaszt kíván benyújtani, s ezt a következő 30 napban meg is teheti. Mint az ügyészségen kijelentették, akkor döntik el, hogy mire nyújtanak be panaszt, amikor a kezükbe vehetik az ítélet részletes leírását.

A védelem azonban elégedett az ítélettel. Kiemelték ugyanakkor, hogy a vádak politikai indíttatásúak voltak.

– Propagandacélú, kampányszerűen vezetett eljárások ezek, hogy bebizonyítsák, rablómagánosítás történt, vagyis a miniszterek is rablók, de ezek a vádak előbb-utóbb megdőlnek – mondta Sead Spahović ügyvéd.

Predrag Bubalo fél évet töltött előzetes letartóztatásban 2013 júniusától decemberéig, és ezt követően a bírósági eljárás 2014 júliusában kezdődött el. Jelentős számú szemtanút sorakoztattak fel, köztük Milan Bekót is. Beko tanúvallomásában kiemelte, az egyik legrosszabb döntését hozta meg akkor, amikor megvette a Belgrád Kikötőt. Az évek során számos visszaélést kötöttek ehhez a magánosításhoz. Ez év szeptemberében meghirdették a vállalat egyes részeinek és részlegeinek eladását.

Predrag Bubalo felmentésére Miloš Vučević is reagált. Kiemelte, véleményét nem a Szerb Haladó Párt alelnökeként, sem pedig Újvidék polgármestereként mondja, hanem a jogász és a polgár szólal meg belőle, amikor felteszi a kérdést: „Bíró urak, kit szolgálnak önök, a népet, vagy a bizonyított rablókat?”

Vučević a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában arra buzdítja a népet, hogy ne hallgassanak többé azoknak a bűnözőknek a bírósági felmentése kapcsán, akik leszegényítették az országot és a polgárokat.

A bírákhoz intézett szavaiban feltette a kérdést: „Mennyibe kerül az igazságszolgáltatásuk? Mennyibe kerül a becsületük és a tekintélyük, amikor arról akarnak mindenkit meggyőzni, hogy a lopók nem lopók?”

A Bírósági Felső Tanács elítélte Miloš Vučevićnek, Újvidék polgármesterének a kijelentését, amelyben kétségbe vonta a bíróságok és a bírák önálló döntéshozatalát és függetlenségét. Véleményük szerint egy közszereplő megnyilvánulását nem lehet magánvéleménynek tekinteni, így a Bírósági Felső Tanács közleményében arra figyelmeztet, hogy a közszereplőnek tiszteletben kell tartania bizonyos viselkedési normákat. Kiemeli, minden állami szerv és köztisztségviselő kötelessége, hogy fellépésével fenntartsa a bíróságok és a bírák függetlenségébe és elfogulatlanságába vetett hitet. Vučević nyilatkozatát az igazságszolgáltatásra mért támadásnak tekintik.

A Szerbiai Bírák Társasága is arra hívta fel a figyelmet, hogy Újvidék polgármestere minden bírát megsértett, hiszen kétségbe vonta, hogy a bírák a törvények szerint hozzák meg a döntésüket. Ezzel pedig súlyos nyomást gyakorol a bíróságok függetlenségére és erősíti a polgárok bizalmatlanságát az igazságszolgáltatásban, ugyanakkor rombolja Szerbia tekintélyét. Ágazati szervezetként arra szólította fel a Bírósági Felső Tanácsot és más állami szerveket, hogy alkotmányos és törvényes kötelezettségükből kifolyólag tegyenek kellő lépéseket, hogy ezt megakadályozzák.