2024. április 26., péntek

Elszállították a tiltakozó migránsokat

Hamarosan vegyes járőrcsapatok járőrözhetnek a szerb–horvát határvonalon

Hosszas tárgyalás után a szerbiai rendőrség a Principovci ideiglenes befogadóállomásra szállította ma azt a nagyjából száz migránst, akik két napon át tüntettek Šidnél, a szerb–horvát határvonalon. Vladimir Cucić menekültügyi főbiztos elmondása szerint javarészt iráni és kurd migránsok vonultak fel az országhatáron, „akik visszaélnek Szerbia vendégszeretetével”.

– A szerb rendőrségnek muszáj volt reagálnia, hiszen határ menti területen gyülekeztek és tiltakoztak. A legtöbbjük iráni, de néhány kurd is volt közöttük. Ezek az emberek visszaéltek a szabályokkal, turistavízummal utaztak Szerbiába, később azonban nem folyamodtak menedékért és arra számítottak, hogy Horvátország minden további nélkül meghajol az akaratuk előtt. A migránsokat anarchisták és egyéb aktivisták segítették. Magatartásukkal azoknak ártottak, akik tiszteletben tartják a szabályokat és várják, hogy beléphessenek az EU területére. Szerbiának nagyjából 300 iránit kell elviselnie, akik nem óhajtanak menedékért folyamodni, de az országot sem hajlandók elhagyni. Ezeket az embereket Magyarország sem hajlandó befogadni. A migránsok ezen csoportja a Principovci befogadóállomás szolgáltatásával sem elégedett, pedig négyágyas, fürdőszobás szobák állnak rendelkezésükre, és napi három étkezést biztosítunk számukra. Ha ez sem felel meg, akkor menjenek, ahová csak akarnak – fogalmazott Cucić.

A szóban forgó migránsok – akik között gyermekek is voltak – tiltakozása okán majdnem ismét újabb diplomáciai pengeváltásra került sor Szerbia és Horvátország között. A horvát illetékesek Szerbiát, illetve az állami szerveit vádolták meg azzal, hogy az országhatárra utaztatja a migránsokat és tiltakozásra buzdítja őket. Erről az Európai Unió illetékeseit is tájékoztatták. Ezeket az állításokat Nebojša Stefanović belügyminiszter cáfolta meg. Kifejtette, hogy Szerbia senkit nem szállít a határzónába, és senkit nem buzdít tiltakozásra. A nagyjából száz migránsból verbuválódott csoport azért indult a horvát országhatárra, mert olyan tévinformációk birtokába jutott, hogy Horvátország megnyitja előttük az ország határát – magyarázta Stefanović, mondván, hogy a belügyminisztérium és a menekültügyi főbiztosság megpróbálta jobb belátásra bírni a migránsokat, de sikertelenül.

– Nem igaz, hogy Szerbiát rossz szándék vezérelné vagy megpróbál visszaélni a migránsokkal. Egyszerűen nem kívánunk erőszakot alkalmazni velük szemben. Ugyanakkor azzal a kérdéssel is érdemes lenne foglalkozni, hogy az EU és tagállamai hogyan alkalmazzák a menedékrendszerrel kapcsolatos szabályokat. Szerbia immár két éve próbál megállapodni  Horvátországgal arról, hogy az országhatárt vegyes járőrcsapatok járják. Mint most kiderült, ez az egyik feltétele Horvátország schengeni övezethez való csatlakozásának. Reméljük, hogy ennek fényében végre sikerül megvalósítani ezt az elképzelést – taglalta Stefanović, majd megerősítette, hogy a Szerbiában tartózkodó migránsok közül kevesen folyamodnak menedékért, azaz a korábbiakhoz képest egyre kevesebben.