2024. április 27., szombat

Györe a Kelet Oxfordjában kezd

Az indiai Púna után Canberra és Melbourne szerepel műsoron, utóbbi az első Grand Slam-tornája, ahol nem kell selejtezni

Csaknem két hónap múlt el azóta, hogy Györe László lejátszotta utolsó tétmeccsét. Október 29-én a párizsi teremtorna selejtezőjének 2. fordulójában három játszmában kapott ki a későbbi döntős Filip Krajinovićtól, amit követően, a számára sikeres idény után, pihenőre vonult. A tétlenség rövid ideig tartott, Györe azóta szorgalmasan készül az új idényre, az edzéseket pedig Zentán, Újvidéken és Belgrádban dolgozta le. Néhány nap múlva útra kel, első állomása pedig a Kelet Oxfordjának is nevezett Puné (avagy Púna), India hetedik legnépesebb városa, amely az ország nyugati részén, Mumbaitól mindössze 160 kilométerre található, egyetemén kívül elsősorban az autó- és IT- (információs és kommunikációs) iparáról híres, és arról is, hogy ott találták ki a tollaslabdát (badminton).

Puné új név az ATP-tornákon. Az új esztendő egyik első tornáját (Brisbane-nel és Dohával együtt) eddig Csennaiban tartották meg, e torna hagyományait most Puné veszi át, ahol korábban csak alacsonyabb, futures és challenger rangon versenyeztek, s ahol most a legutóbb Csennaiban győztes spanyol Roberto Bautista számít címvédőnek, s a nevezési listán az ismertebbek közül még Marin Čilić, Kevin Anderson, Robin Haase, Jiří Veselý, Lu Jen-szun, Jeremy Chardy és Mihail Kukuskin neve található. Györe az első meccset, annak függvényében, hogy a szervezők hogyan állítják majd össze az 1. forduló műsorát, január 1-jén vagy 2-án játssza le az 560 ezer dollár összdíjazású tornán, és kedvezőnek számít, hogy a rajton nem sorsolhatják össze az első négy kiemelt egyikével, akik erőnyerőként kezdenek.

Györe idei elsődleges célja, hogy bejusson a ranglistán az 50 legjobb közé, ami felé már januárban nagy lépéseket tehet. Puné után ugyanis a 75 ezres canberrai challengeren, majd az Australian Openen játszik. Utóbbi lesz az első Grand Slam-tornája, amelyen selejtező nélkül indulhat. E három tornán, nem számítva a melbourne-i 1. fordulóért járó 10 pontot, csak 15-nél többet kell szereznie, hogy gyarapítsa összpontszámát. Összehasonlítás kedvéért, az esetleges punéi rajtgyőzelem 20-at ér.