2024. április 27., szombat
SZABADKAI VÁROSI MÚZEUM

Ötven éve alakult meg a csurgói művésztelep

Csütörtökön este a Szabadkai Városi Múzeumban tárlat nyílt a Csurgói Ifjúsági Művésztelep megalakulásának 50. évfordulója alkalmából. A megnyitón köszöntőt mondtak Ljubica Vuković Dulić és dr. Ninkov K. Olga művészettörténészek, a tárlat szerzői. Ninkov K. Olga többek között elmondta, hogy létezett egy csurgói művészcsoport is, amely a művésztelep előtt és után is működött, de kolléganőjével csak a művésztelepről szerettek volna kiállítást rendezni. Ez volt Jugoszlávia első ifjúsági művésztelepe. 1967-ben jött létre és 1973-ban szűnt meg. A művésztelep alapítói Torok Sándor és Török István voltak. Ninkov K. Olga felhívta a figyelmet Dormán László kiállított fényképeire, amelyek a csurgói művésztelepen uralkodó hangulatból adnak át egy kis szeletet. A köszöntők után Farkas Flóra, a ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület tagja karácsonyi népdalokat énekelt. A tárlatot Dudás Károly és Milovan Miković irodalmárok nyitották meg. Dudás Károly megnyitóbeszédét a Csurgói művésztelep művészeinek, a régi ifjúságuknak ajánlotta, és felidézte régi emlékeit a művészteleppel kapcsolatban. A művésztelep jelentőségéről a következőket mondta:

– Mint valami kései Nagybánya itt, a tanyavilágban, amely döntő hatással volt nemcsak a szabadkai, hanem az egész vajdasági képzőművészetre és szellemi életre. Gondoljunk csak bele, innen indult Bíró Miklós, Torok Sándor, Török István, Siskovszki András, Magyar János, Kerekes Sándor, Petrik Tibor, részben Zsáki István, Gyurkovics Hunor, Boros György, de még a Bosch+Bosch-ból érkező Slavko Matković, Szalma László, egy kicsit Dormán László és én is. Nem véletlen, hogy a Csurgói Ifjúsági Művésztelep, alig kétévi tevékenység után, megkapta a rangos Forum-díjat – mondta Dudás Károly, és hozzátette, hogy a művésztelep egyik alapítója, Török István, 1983-ban megalapította a Q csoportot, amelynek így a csurgói művésztelep szellemi elődje, nagy örököse.

Milovan Miković beszédében a Csurgói művésztelepen született művészeti alkotásokat méltatta.

A megnyitón ingyenesen kapható volt a Szabadkai Városi Múzeum által kiadott katalógus, amelynek szerzői Ljubica Vuković Dulić és dr. Ninkov K. Olga. Ez a kiadvány részletesen ismerteti a Csurgói Ifjúsági Művésztelep történetét.

A tárlaton megtekinthetők a Csurgói Ifjúsági Művésztelepen született alkotások és Dormán László archív fotói a művésztelep mindennapjairól