Macron: az amerikaiak elszigetelődtek

MTI/AFP/AP

2017. december 22., 15:10 >> 2017. december 22., 17:38

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az Egyesült Államok szándéka, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, elszigeteli őket ebben a kérdésben - jelentette ki pénteken Párizsban Emmanuel Macron francia elnök.

Emmanuel Macron francia elnök (fotó: dpa/AP)

Emmanuel Macron francia elnök (fotó: dpa/AP)

"Az amerikaiak elszigetelődtek, én nem próbálok meg hasonlóképpen eljárni - mondta a francia államfő Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével tartott közös sajtótájékoztatón. Macron hozzátette: ő nem akarja egyoldalúan elismerni Palesztinát, mert nem hiszi, hogy ez hatékony lépés lenne.

"Hatékony lenne-e egyoldalúan elismerni Palesztinát? Nem hiszem. Hiszen ez a térségben zavarokat kiváltó amerikai döntésre adott válasz lenne" - fejtette ki a francia elnök. Egy hibára hasonló hibával válaszolnék" - vélte Macron, majd hozzátette, hogy nem fogja a francia döntéshozatalt az amerikai politikára adott válaszként kidolgozni.

A minapi amerikai döntés, amellyel az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, világszerte heves bírálatot váltott ki, csütörtökön az ENSZ-közgyűlés is határozatban ítélte el a lépést.

Emlékeztetve, hogy helytelenítette az amerikai döntést, Emmanuel Macron, aki 2018-ban utazik a Közel-Keletre, ismételten kiállt a francia álláspont mellett, amely szerint a kétállami megoldásnak nincs alternatívája, és a felek közötti megállapodás nélkül nem lehet megoldani Jeruzsálem státuszát.

Mahmúd Abbász, aki a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg Washingtont, leszögezte, hogy semmilyen béketervet nem fogadnak el az Egyesült Államoktól, mert szerinte Jeruzsálem elismerésével Washington kizárta magát a közvetítésből.

Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentésével "az Egyesült Államok saját magát zárta ki. Nem tisztességes közvetítő többé a békefolyamatban" - szögezte le a palesztin vezető.

Mahmúd Abbász hevesen bírálta azokat a pénzügyi fenyegetéseket is, amelyeket Washington kilátásba helyezett az őt bíráló államokkal szemben.

"Nem lehet országokat pénzzel álláspontjuk kialakítására kényszeríteni. Nem lehet államokat azért megfizetni, hogy egy adott politikai állásponthoz alkalmazkodjanak" - tette hozzá Abbász.

A csütörtöki ENSZ-határozatot a világszervezet 193 tagállama közül 128 támogatta, közöttük Washington több szövetségese, így Franciaország és Nagy-Britannia. Harmincöt ország - közöttük Kanada, Mexikó, Lengyelország és Magyarország - tartózkodott, 21 ország nem vett részt a szavazáson, kilenc ország - közöttük az Egyesült Államok és Izrael - ellene szavazott.

Abbász nehéznek nevezte a palesztin megbékélést, de hozzátette, hogy eltökéltek annak folytatásában. Az Egyiptom védnökségével a Fatah és a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász között megkötött megállapodás értelmében december 10-ig kellett átadni a gázai hatásköröket a Palesztin Hatóságnak, de a határidő elmúltával az iszlamisták lényegében továbbra is az ellenőrzésük alatt tartják Gázát.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége