2024. április 27., szombat

Kellemetlen időjárás

A meteorológusok és a humánmeteorológusok óvatosságra intették a krónikus betegeket

Bár a hőmérő higanyszála mától egyre magasabbra kúszik, a meteoropaták kellemetlen napokra számíthatnak. Az orvosmeteorológusok szerint a keringési rendellenességben és a magas vérnyomásban szenvedő betegek különösen figyeljenek oda magukra, kerüljék a megerőltető fizikai tevékenységet, azaz lehetőleg minél többet pihenjenek és kíméljék magukat. Az idegrendszeri zavarokkal küzdő, ingerlékeny és a depresszióra hajlamos egyéneket is óvatosságra intették, az időjárási körülmények számukra sem kedveznek.

Az arra érzékenyek között fejfájás, migrén, álmatlanság, fáradékonyság, levertség, ingerlékenység és izomfájdalmak léphetnek fel tünetként. Ingadozhat a vérnyomás, illetve csökkenhet a koncentráló-képesség.

Ami az időjárást illeti, Vajdaságban szinte semmi esély a fehér karácsonyra. Szárazabb és enyhébb időszak előtt állunk. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 Celsius-fok környékén alakulhat, vasárnap és hétfőn pedig 10 Celsius-fok környékén. Vasárnaptól várhatóan már éjszaka sem csökken 0 Celsius-fok alá a hőmérő higanyszála.