2024. április 26., péntek

Miénk a város!

Hajdújáráson is megünnepelték a díjazottakat
A díjátadás egy ünnepélyes pillanata

A díjátadás egy ünnepélyes pillanata

Ötödik alkalommal rendezte meg Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága a Miénk a város! elnevezésű versenyt, amelyen a vajdasági résztvevők száma igen magas volt. A diákok a 4 héten át tartó versenyen különböző feladatokat oldottak meg a szüleik, tanítóik segítségével. Kedden Törökkanizsán, tegnap pedig Hajdújáráson adták át az ajándékokat a díjazottaknak a karácsonyi műsor keretén belül.
– A versenyen évről évre növekszik a vajdaságiak száma. Ez egy online játék, elsősorban a magyarsággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak a gyerekek, valamint idén a saját településüket is be kellett mutatni. Ezen kívül érdekes kérdések voltak a magyar mese világból, és Mátyás királyról, ami azért jelentős, mert jövőre az ő éve lesz. A több, mint 200 versenyzőből 97 jutalom jutott a vajdasági gyerekeknek, akik szinte egész vajdaság településéről játszottak – mondta Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja. Mint kifejtette: a szülők segítségére is szükség volt a játékhoz, tehát a család együtt játszhatott. A pedagógusok szerepe abban nyilvánult meg, hogy közvetítették ezt a versenyt. Az előző évben csodasarkot lehetett nyerni, idén pedig képességfejlesztő füzetet Mátyás királyról. Ezen kívül háromhavi előfizetést az egyik meseportálra, amit a gyerekek meg tudnak osztani a társaikkal, ami szintén a játék célja.
– Sok diákunk versenyzett, és sokan nyertek is, akik el is jöttek átvenni a díjakat. A környező iskolákhoz képest itt jelentősebb volt a részvétel, és azért is van itt az átadás. Évek óta részt veszünk nagy örömmel és lelkesedéssel – nyilatkozta Szűcs Anna, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója.
A diákok a versenyen nemcsak magukért versenyeztek, hanem a közösségükért is, hiszen a verseny üzenete is az, hogy a közösség minden tagja tehet annak gyarapodásáért. A díjazottak pontszámaiktól függően mesekártyát kaptak, így ingyenesen hozzáférhetnek a BOOKR Kids olvasmányaihoz, anyagaihoz három hónapon keresztül.
Díjat vehetett át Erdélyi Zamúr, Rozsnyik Attila, Kiss László, Pandurov Lola, Szabó Dalma, Bödő Balázs, Szekeres Emília, Komenda Natália, Bajusz Petra, Szalai Patrik, Kiss Katarina, Nagy György Kornél, Bodó Lilien, Sziveri Luna és Orcsity Noémi.
A gyerekek örömmel versenyeztek, komolyan vették a feladatokat.
– Nagyon tetszett a verseny. A legjobban az tetszett, amikor képregényt kellett rajzolni, én arról rajzoltam, hogy Mátyás királlyal töltök egy egész hétvégét – mondta lapunknak Erdélyi Zamúr, a Napraforgó Óvoda egyik nyertese.