2024. április 26., péntek

Milioniti strani državljanin koji je dobio mađarsko državljanstvo je Mikloš Lajko iz Gunaroša

Proslavljamo jedinstvo naše političke nacije - rekao je predsednik Janoš Ader u subotu u Budimskoj palati Šandor, na polaganju zakleteve milionitog stranog državljanina. Na svečanosti je bio prisutan premijer Viktor Orban i Laslo Kever.

Premijer je izjavio da je danas jedan građanin iz Gunaroša sa njegovom suprugom pokazao šta znači biti Mađar.

-Želeli bi da budu mađarski državljani, jer se osećaju kao Mađari, završili su mađarsku školu, mađarski jezik im je maternji, a i preci su im bili Mađari.

Mi kao matična država samo treba da im se zahvalimo što sa generacije na generaciju prenose veru naših predaka, ljubav prema domovini, da mađarski vole, rade, mađarski govore sa svojom decom i na mađarskom sanjaju - rekao je Ader.

Iz biografije polagača zakletve je izdvojio citat: ,,Dobijanje mađarskog državljanstva je za mene stvar osećanja. Stvarno bi voleo da budem punopravni mađarski državljanin, i preci su mi to bili.“

Milioniti strani građanin koji je dobio mađarsko državljanstvo, 36-godišnji Mikloš Lajko iz Gunaroša se bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Reagujući na milionitu zakletvu, vladajuća partija FIDESZ, je poručila da na milion novih državljana gleda kao na novi izvor snage, i kao na članove mađarskog naroda.

Foto: Mikloš Lajko sa jednim svojim detetom u naručju i njegova porodica posle polaganja zakletve. Pored levo, Janoš Ader, predsednik sa suprugom Anitom Herceg, dok su desno premijer Viktor Orban i Laslo Kever, predsednik Parlamenta.