2024. április 26., péntek

Először ünnepelték a nemzeti kisebbségek napját Romániában

Az RMDSZ továbbra sem mond le arról, hogy március 15-ét a magyar közösség ünnepévé nyilvánítsák

Klaus Iohannis román államfő szerint természetellenes lenne az országban élő kisebbségek nélkül ünnepelni az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó gyulafehérvári román nemzetgyűlés centenáriumát.

Klaus Iohannis (Fotó: MTI)

Klaus Iohannis (Fotó: MTI)

A román elnök hétfőn, a romániai nemzeti kisebbségek napján kiadott üzenetében köszöntötte különböző nemzetiségű polgártársait, megemlítve, hogy nemrég hirdette ki azt a – parlamentben csaknem egyhangúlag megszavazott – törvényt, amely a nemzeti ünnepek sorába emeli december 18-át.

„A Nagy Egyesülés centenáriumának Romániájában a politikának, a civil kezdeményezéseknek, az oktatásnak és a kultúrának meg kell maradnia a tolerancia, a nyitottság, a másság elfogadásának és egymás tiszteletben tartásának jegyében. Természetellenes lenne a centenáriumot a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni, amelyek jelentősen hozzájárultak a modern Románia fejlődéséhez” – írta a szász származású román elnök.

A nemzeti kisebbségek szerepét Mihai Tudose miniszterelnök is ünnepi üzenetben méltatta.

„A mai ünnep nemcsak a kisebbségeké, hanem mindannyiunké. A nemzeti kisebbségekhez tartozó románok részesei voltak országunk történelmének, és részei lesznek Románia jövőjének is” – hangoztatta a kormányfő.

Románia 1998-ban kormányhatározattal nyilvánította a nemzeti kisebbségek napjává december 18-át, azt a napot, amelyen 1992-ben az ENSZ-közgyűlése elfogadta a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozatát.

December 18. nemzeti ünneppé nyilvánításáról a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciójának javaslatára az idén ősszel fogadott el törvényt a parlament. A jogszabály szerint az állami és helyi hatóságok logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújthatnak a nemzeti kisebbségek napja alkalmából szervezett kulturális rendezvényekre, és a törvény azt is előírja, hogy az ünnepről a román közszolgálati televízió és rádió is beszámoljon. Nem rendelkezik a törvény arról, hogy a bevezetendő új nemzeti ünnep munkaszüneti nappá válna Romániában.

Az RMDSZ politikusai a parlamentben a december 18-ára vonatkozó törvényt is támogatták, ennek ellenére a romániai magyar érdekvédelmi szervezet azt szeretné, ha a romániai munkáltatók kérésre szabadnapot adhatnának március 15-én magyar nemzetiségű alkalmazottaiknak. Az RMDSZ-nek ezt a javaslatát azonban főleg az ellenzéki politikusok kifogásolták, közülük a legvehemensebben Traian Basescu volt államelnök, aki a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a nemzeti kisebbségek napjáról szóló törvény elfogadásakor három héttel ezelőtt azt nyilatkozta a Krónika napilapnak, hogy az RMDSZ továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy március 15-ét a romániai magyar közösség ünnepévé nyilvánítsák, de jelenleg ennek az elfogadására nem lát esélyt, ezért nem fogják napirendre tűzetni a képviselőházban a párt erről szóló tervezetét.