2024. április 29., hétfő

Jövőre kétszer annyi pénz

Tartományi támogatás halastavak felújítására és a komasszáció folyamatára

Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság a komasszáció támogatására, valamint a halastavak fejlesztésére kiírt idei pályázatán 14 helyi önkormányzat járt sikerrel. A támogatásról szóló szerződéseket tegnap Vuk Radojević illetékes titkár adta át a tartományi titkárságban.

Az aláírt szerződések összértéke 218 millió dinár, a mezőgazdasági titkárság 73,5 millió dináros részvételével.

A komasszációs folyamatok megkezdéséhez hét szerződés-aláíró kap támogatást. A támogatás összértéke 118 millió dinár. A tagosítás folytatásához négy község jut összesen 101 millió dinár értékű támogatáshoz.

Három vajdasági önkormányzat, Versec, Apatin és Mitrovica községek képviselői két szerződést is aláírtak, egyik a komasszációs folyamat megkezdésére, a másik pedig a folytatására vonatkozik.

A komasszációs munkálatok támogatására Kovin község 9 ezer hektár területre vonatkozóan pályázott, amely két kataszteri községet foglal magába, Kevepallóst (Pločicát) és Székelykevét (Skorenovacot). A munkálatok tavaly kezdődtek, és várhatóan egy-két éven belül befejeződnek – mondta Zoran Nikolić községi elnökhelyettes.

A halastavak kiépítésére és a már meglévők felújítására kiírt pályázaton az idén öt község járt sikerrel.

A 38 milliós összértékű támogatás révén mintegy 95 hektár területen újítják fel a vajdasági halastavakat, újak pedig mintegy 6,5 hektár területen épülnek majd – mondta Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár.

Hozzátette, hogy az ilyen jellegű mezőgazdasági intézkedéseket a következő évben is szeretné folytatni a titkárság.

– Ebben az évben elégedettek lehetünk a pénzeszközök felhasználásának dinamikájával és módjával az összes pályázati témakörben, bár a bevételek kifizetése sajnos kissé lassúbb ütemben zajlott.

Az év végéig azonban minden, folyamatban lévő felhasználói kérést megvalósítunk, mivel a pénzeszközök erre biztosítva vannak – mondta Vuk Radojević.

A támogatások révén a Magyarkanizsa környékén lévő Kapitány-réti halastó is fejlődhet. A tó melletti töltés kiépítésére, valamint infrastrukturális fejlesztésre is sor kerül a tó környékén – tudtuk meg Krum Anastasovtól, a Kapitány-réti halastó igazgatójától.

A mezőgazdasági titkárság jövő évi költségvetési politikájában a 40 évnél fiatalabb termelők kerülnek ismét előtérbe. Jövőre ugyanis kétszer annyi pénzeszköz áll a rendelkezésükre, mint az idén. A szaktitkár elmondta, hogy a december végén induló IPARD-program nagyban hozzájárul majd a vajdasági gazdák támogatásához, mivel így a tartományi és a köztársasági hozzájárulások mellett újabb források is rendelkezésre állnak a jövőben.