2024. április 26., péntek

A törökkanizsai kastélyparkok árnyékában

Bemutatták Szabó József helytörténész új könyvét

Csütörtökön este Törökkanizsán a Szent Száva Művelődési Otthon nagyterme megtelt érdeklődő közönséggel, akik a helybeli Szabó József helytörténész A törökkanizsai kastélyparkok árnyékában címet viselő legújabb könyvére voltak kíváncsiak. A termékeny szerző több évtizede intenzíven, szinte megszállottan kutatja szülőföldje, Törökkanizsa múltját. Nála talán senki sem ismeri jobban Észak-Bánát történetét, amelyről újságokban, folyóiratokban már több mint félszáz helytörténeti tanulmányt, terjedelmes elemző cikket írt. Külön figyelmet érdemelnek a nálunk ritkaságszámba menő gazdaságtörténeti tanulmányai. Eddig három könyve látott napvilágot.

A törökkanizsai kastélyparkok árnyékában a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában és dr. Mák Ferenc szerkesztésében jelent meg. A Törökkanizsa múltjából felkutatott sok érdekes írást tartalmazó kötet afféle rendhagyó, de nagyon is megérdemelt ajándék Szabó Jóska hatvanadik születésnapjára. Az elmélyült alaposságáról ismert szerző gazdagon illusztrált új könyvében a bánáti, hely- és művelődéstörténeti írásaiból válogatott egy csokorra valót, amelyeket három fejezetbe rendezett. A 270 oldalas könyvhöz dr. Németh Ferenc művelődéstörténész, egyetemi tanár, a kötet recenzense írt utószót és méltatta a szerzőt és munkáját, amelyet tanulságos olvasmányként ajánlott nem csak a törökkanizsai olvasók figyelmébe.

A nagy érdeklődésre számot tartó könyvbemutatón Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Gondi Martina, a VMMI megbízott igazgatója méltatta a szerző munkásságát. Az est kísérő programjában fellépett a csókai Kónya Sándor versénekes, Tratyik Regina és Likár Márk, a helyi általános iskola diákjai pedig élvezetes népmesemondással szórakoztatták a közönséget.