2024. április 27., szombat

Átadták a Vajdasági Művelődési Intézet évi díjait

Csütörtök este a Tartományi Kormány központi csarnokában Miroslav Štatkić művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkár átadta a Vajdasági Művelődési Intézet évi díjait: a Kultúra Szikrái Díjat Robert Lakatoš hegedűművésznek, az Újvidéki Művészeti Akadémia docensének, a multikulturalitás és interkulturalitás Kultúra Érmét a forgatókönyvíró, rendező, színművész és formatervező Miroslav Benkának, a Kulturális hagyaték megőrzésének Kultúra Érmét dr. Drago Njegovannak, a Vajdasági Múzeum igazgatójának és az Életműdíj Kultúra Érmét Boško Ševo grafikai formatervező, nyugalmazott rendes tanárnak.

A most 26 éves Robert Lakatoš újvidéki hegedűművész, zenepedagógus, aki már a doktori értekezését írja, a híres Dejan Mihailović növendékeként egyetemi tanulmányai során az újvidéki Művészeti Akadémia történetében a legfiatalabb hegedűseként szerzett diplomát alap- és mesterképzésen. A zürichi Művészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, megkapta a svájci Lyra Alapítvány legtehetségesebb zenészeknek szánt ösztöndíját. A versenyeken a spanyolországi Pablo de Sarasate-díjjal, továbbá más nemzetközi és hazai díjjal jutalmazták kiváló fellépéseit. Szólista és kamarazenész koncertkarrierjét többek között számos nemzetközi és hazai fellépéseivel építette, szóló hegedűművészként számos rangos külföldi és hazai szimfonikus zenekarral, filharmóniával lépett fel. A kritikusok virtuozitását, egyéni előadásmódjának finomságát és emotivitását emelik ki. A hegedűvirtuóz nagy szenvedélye a pedagógia is: az idei sikeres évben alkalma volt Madridban és Münchenben is fiatal zenészekkel dolgozni.

Az 1956-ban Ašanjában született Miroslav Benka, akinek művészeti munkássága hidat képez a kultúrák között., autentikus rendező, aki több mint hatvan színházelőadást rendezett belföldön és külföldön. Részt vett a BITEF-en,a Sterija Játékokon, a szarajevói MESS és a ljubljanai EX PONTO-n és más színházi fesztiválokon. A kiváló színművész és rendező tíz évvel ezelőtt megalapította a Hleba i igara nevű Art Központot különféle nemzetiségű, neves művészekkel, akik Szerbiában, Európában és a világban a lokális – regionális – univerzális szlogennel lépnek fel. Benka olyan művész, akinek a művészeti kreativitását a színházi szakértők számos díjjal ismerték el Szerbiában és Szlovákiában.

Dr. Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója, múzeumi tanácsadó munkásságának utóbbi 25 évét a Vajdasági Múzeumban és a Városi Múzeumban különösen a vajdasági kulturális hagyaték megőrzésének szentelte, sikeresen együttműködve a Matica srpska, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia és más rangos művelődési intézményekkel. Rendszeresen együttműködik a vajdasági kisebbségi művelődési intézményekkel. A Szerbiai Múzeumi Társaság elnöke a Muzeji (Múzeumok) folyóirat felelős szerkesztője.

Boško Ševo egyetemi tanár számos díjat kapott, és pedagógiai munkája során számos nemzedéket tanított az Újvidéki Művészeti Akadémián, akikből kiváló grafikai formatervezők váltak. Az Újvidéki Televízióban illusztrátorként, önálló képzőművészként dolgozott, a Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskolában szaktanárgyakat tanított, továbbá az újvidéki Műszaki Tudományok Karán rendes egyetemi tanárként többek között a vizuális kommunikáció és a grafikai formatervezés tantárgyakat adta elő. Felül tíz önálló és közel száz közös kiállításon állította ki alkotásait.