2024. április 26., péntek

Konduktorokat is képezni fognak

Véget ért a Pető András Kar intenzív kurzusa

Véget ért Zentán a Semmelweis Egyetem Pető András Karának idei második intenzív képzése.

Csuka Pál és Perpauer Attila (Máriás Endre felvétele)

Csuka Pál és Perpauer Attila (Máriás Endre felvétele)

Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke elmondta, a három éve tartó kurzussal olyan réteget szólítanak meg, amely nagyon fontos a Magyar Nemzeti Tanács számára is. Szerbiában ugyanis a Pető András főiskola konduktorai által alkalmazott módszer helyett egészen másképpen foglalkoznak a sérült gyermekekkel. Viszont a konduktív pedagógia alkalmazásával nemcsak a gyermekeken, hanem családjaikon is segíteni tudnak. Megemlítette azt is, hogy a Budapesten folyó kurzus igencsak sokba kerül, de a Miniszterelnökség államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén tartományunkba is el tudták hozni és a családok számára ingyenessé tudták tenni a kurzust.

A képzés idején a gyakorlatok során alkalmazott mozdulat- és tevékenységsorokat a magyarországi konduktorok nemcsak a gyerekekkel, hanem a szüleikkel is igyekeztek elsajátíttatni.

A legutolsó turnusban egyébként 25 gyermek vett részt, s öt szűrést is szerveztek.

Csuka Pál, a főiskolai kar határon túli programjáért felelős koordinátora a kezdeti együttműködésről lapunknak elmondta, hogy a kapcsolatfölvétel után a nemzeti tanács képviselőit meghívták Budapestre, hogy személyesen is megtekintsék a programot, s elmesélték, hogy mit szeretnének elérni Vajdaságban. A látogatás során kiderült, hogy tartományunk területén igencsak nagy űrt töltene be a gyerekek ilyenfajta fejlesztése. Az előző két évben egy-egy intenzív kurzust szerveztek, az idén már kettőt sikerült megtartani tartományunkban. A jövőben pedig – azonkívül, hogy gyakrabban szeretnék megszervezni a fejlesztéseket – Erdély után tartományunk területére is elhozzák a konduktorok képzését. Előreláthatólag ez a jövő év januárjában valamilyen formát is ölt.