2024. április 19., péntek

Házzal gyarapodtak a családok

A VMSZ adatai szerint a vajdasági magyarság lélekszáma közelebb áll a 250 ezerhez, mint a 200 ezerhez

Több mint hatvan fiatal házaspárral és szülővel írt alá ünnepélyes keretek között házvásárlási támogatási szerződést a Prosperitati Alapítvány. A szóban forgó pályázatra november 30-val bezárólag 318 pályázatot nyújtottak be. A korábbi bejelentések értelmében az elbírálás több körben zajlik, a következő eredményhirdetésre, azaz szerződés-aláírásra 2018 januárjában lehet számítani. Bár Vajdaság egész területéről érkeztek az alapítványhoz pályázatok, a számok tekintetében Kishegyes és Topolya a „győztes”.

Magyar Levente (Gergely Árpád felvétele)

Magyar Levente (Gergely Árpád felvétele)

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettese a két éve útjára indított gazdaság- és vidékfejlesztési programot összegezvén kiemelte, eddig 40 milliárd forint értékben valósult meg fejlesztés a Vajdaságban. Ezért köszönet illeti meg a vajdasági magyar közösséget, hiszen hitt önmagában és volt bátorsága megfogalmazni stratégiai elképzeléseit, majd volt elég tudása, hogy sikerre vigye terveit, emelte ki Magyar Levente, majd köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Szövetségnek, végül pedig a szert kormánynak és Aleksandar Vučić köztársasági elnöknek, amiért nem gördített akadályokat a program útjába. A 40 milliárd forint minden egyes forintja Szerbiát gyarapítja, nyomatékosította Magyar Levente, hozzátéve: Magyarország célkitűzése, hogy erősítse Szerbiát.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének szavai szerint egy nagy vállalás fontos állomásához érkezett el a közösség, ezért indokolt az elégedettség. A VMSZ a magyar nemzet megerősítésének céljával szövetkezett a magyar kormánnyal és a Fidesszel, hangsúlyozta Pásztor István, mondván, hogy közösen szeretnék naggyá tenni a magyar nemzetet. A VMSZ elnöke arról is szót ejtett, hogy az elmúlt hetekben, a magyarországi parlamenti választásokon való részvételt lehetővé tevő választói regisztráció okán megszervezett terepi munka során, arra is fény derült, hogy a vajdasági magyarok közül hányan vándoroltak ki külföldre, illetve hányan maradtak az országban. Mint azt a pártelnök kiemelte, „egzakt adatok birtokába jutottak, amelyek mentén már most el lehet mondani, hogy a vajdasági magyarság lélekszáma továbbra is közelebb áll a 250 ezerhez, mint a 200 ezerhez. Rengeteg ember elment, de rengetegen maradtak itt, húzta alá Pásztor István. A számadatok a feldolgozás befejeztét követően sem válnak nyilvánossá, tette hozzá lapunknak nyilatkozva Pásztor István.

A VMSZ elnöke a továbbiakban megerősítette, hogy a Prosperitati Alapítvány újabb felhívást tett közzé honlapján. Ezúttal azoknak a mezőgazdasági termelőknek a jelentkezését várják, akik a korábban támogatást nyert mezőgazdasági feldolgozó üzemek jövőbeni beszállítóiként jutnának szerephez. Az alapítvány korábban tíz feldolgozó üzemmel írt alá szerződést, ezeknek hosszútávon lesz szükségük beszállítókra, akik nyersanyaggal látják majd el őket. Ennek az elvnek a mentén épülnek ki az integrátori rendszerek. A most közzétett felhívás egyelőre a kapcsolatépítést szolgálja, azaz egyértelműsíti a gazdák irányába, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük, ha szeretnének bekapcsolódni a rendszerbe. A folyamat következő lépéseként hirdetik majd meg a támogatási pályázatot, amelyre a jövőbeni beszállítók jelentkezhetnek, emelte ki Pásztor István.