2024. április 26., péntek
SAKK

Jó Pajtás-kupa – immár negyvenkettedszer

A hétvégén Tiszaszentmiklóson rendezik meg gyermeklapunk sakktornáját

Kevesen emlékeznek a Jó Pajtás első sakkversenyére. Nem azért, mert könnyen elfelejthető eseménynek számított volna akkor – ma sem számít annak –, hanem azért, mert régen volt. A torna 42-es sorszáma ugyanis nem azonos a kezdetektől eltelt évek számával. A zavaros és ínséges kilencvenes évek időszakában olykor elmúlt az év sakktornánk nélkül, a kezdetekkor pedig a diákolimpia vagy annak selejtezői miatt hagytunk ki egyet-egyet. Mindezért számoljunk vissza! A Csókán megtartott első versenyre 1968-ban került sor, egy röpke év híján fél évszázaddal ezelőtt.

Futólag utánaszámolva az akkori torna legfiatalabbjai már javakorabeli hatvanasok. A nevek felsorolásától tekintsünk el, de ne hagyjuk szó nélkül, hogy az akkori egyéni bajnok már nincs az élők sorában, és a győztes csapatnak is van olyan tagja, aki a másvilágon sakkozik.

Az évek során jeles sakkozók kerültek ki a Jó Pajtás versenyének részvevői közül. Nagymesterek és olimpiai válogatottunk oszlopos tagjai lettek.

A csókai első torna óta sokat fejlődött a sakk. Gazdagodott és hozzáférhetőbbé vált a szakirodalom, képzettebbek meg többen is vannak a sakkoktatók. A számítógép is elősegíti a tanulást, a szakmai fejlődést, és lehetővé teszi a játékot akkor is, amikor nincs játszótársunk. A hétvégén Tiszaszentmiklóson minden részvevőnek jut ellenfél. Nagyjából száz-egynéhány. Közülük héttel kell megküzdeni az elsőségért egyéniben, csapatban, lányok és fiúk, alsósok és felsősök mezőnyében…