2024. április 27., szombat
STAR WARS VIII

Az utolsó Jedik mától a mozikban

A leggyorsabb és legszemfülesebb Star Wars rajongók már egy hónapja megvásárolhatták George Lucas űroperájának a szerdai előpremierjére szóló jegyeket (szinte minden nagyobb moziban két óra alatt kapkodták el őket, és ebben az sem segített, hogy egy héttel ezelőtt még több terembe hirdették meg a vetítéseket), és mire az olvasó kezébe veszi az újságot, meg is tekinthették Az utolsó Jedik című filmet. A sajtóvetítéseknek hála a kíváncsi mozirajongók időben értesülhettek afelől, hogy a ma mozikba kerülő Star Wars saga nyolcadik részére érdemes-e jegyet váltani, és a kritikákat átböngészve kijelenthetjük: ezt a filmet érdemes megnézni!

Az IMDB portálon szerda délben 8,3 ponton állt a film, míg a Rotten Tomatoes közönsége 93 százalékra értékelte az alkotást. A kritikusok túlnyomó része jónak nevezte az új SW-részt, vagy legalábbis reménykeltőnek. Sokak szerint a film eléri a 9 részes űreposz legjobbjának tartott V. részének, A Birodalom visszavágnak a szintjét, és egyetértettek abban, hogy nemcsak az tett jót a sorozatnak, hogy most sem engedték a forgatás közelébe George Lucast, hanem, hogy az előző részt rendező J. J. Abramst sem (ugyanakkor már most sokan elkeseredtek, hogy ő rendezi majd az új trilógia utolsó részét). A kritikák szerint az új filmben megtalálja számítását a keményvonalas rajongó és a Jar Jar Binks-szerető, valamint a hetedik részbe csatlakozókon túl azok az egyszerű mozirajongók is, akik netalán egy részt sem láttak az eposzból. Hozzáteszik, nem kell félni, hiszen a rendező és forgatókönyvíró Rian Johnson (Brick, The Brothers Bloom, Breaking Bad) nem egy korábbi rész klónját készítette el nekünk, hanem lépett egy merészet és megalkotta azt a generációváltást, amit a hetedik résszel kellett volna megkapnunk. Sőt a két és fél órás film története és cselekményvezetése az eddigi kritikák szerint eltér az eddig megszokott SW-filmekétől, és úgy folytatja a hetedik részt, hogy az a csalódottak számára is újra érdekes lehet.

A Carrie Fisher (Leia hercegnő) emlékének szentelt filmet mától tekinthetjük meg a vajdasági mozikban, többek között Zomborban a Népmoziban, Szabadkán a Lifka Művészmoziban és a Szabadegyetemen, továbbá a nagybecskereki és az újvidéki CineStarban, valamint Újvidéken, az ArenaCineplexben.

Az erő legyen velünk!