2024. április 27., szombat

Izgalmas tanulás

Hamarosan könnyebb és szórakoztatóbb lesz a tanulás. A sok tankönyvvel, füzettel és egyéb iskolai kellékekkel megtömött, több kilós táskák lekerülnek a diákok válláról. Természetesen a gyerekek és remélhetően a szüleik nagy örömére, mivel a tankönyvekről szóló új törvénytervezet a digitális könyvek bevezetését helyezte kilátásba. A (nagy)szülőknek, akik a gyerekeket az iskolába kísérik, mindössze azt kell ellenőrizniük, a diáknál van-e a tablet és a töltő, mivel a digitális könyvből csak addig lehet olvasni, amíg a kompatibilis készülék akkumulátora fel van töltve.

A mindenki számára elérhető, olcsóbb oktatás céljával bevezetendő digitalizáció előnye nálunk is majd megmutatkozik – ígérik az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium illetékesei.

Az e-book, vagy magyarított nevén az e-könyv azért örvend egyre nagyobb népszerűségnek a világban, mert a hagyományos könyvekkel szemben nincs sem nyomtatási, sem gyártási, sem raktározási, de még szállítási költsége sem. A papír alapú könyvekhez mérten sokkal olcsóbban tudja beszerezni magának az olvasó ugyanazt a tartalmat legálisan, ugyanakkor ezáltal még a szerzőt is támogatja vele. Az ilyen könyvek praktikusabbak, kényelmesebbek, mint a hagyományos, papír alapú olvasmányok. Bárhová utazunk, egyszerre akár egy kisebb könyvtárt is a zsebünkbe süllyeszthetünk digitális formában, és amennyiben új könyvekre vágyunk, az internet segítségével máris a világ legnagyobb könyvesboltjából válogathatunk magunknak.

Az új típusú tankönyvek, tananyagok és egyéb taneszközök digitális formában válnak hozzáférhetővé egy portálon a bejelentkező számára, aki regisztráció után a számítógépre, tabletre vagy az okostelefonra letöltheti.

Az e-könyv választásában nem másodlagos szempont, hogy a szerzői animációkkal és hangokkal egészíthetik ki és megnövelhetik a diákok olvasási élményét. A gyengén látók is bármikor nagyíthatják (és kicsinyíthetik) a szöveget. Az e-könyvekben ki-ki szabadon keresgélhet, böngészhet, ami főként szótárak vagy lexikonok esetében rendkívül előnyös!

Külföldön a tankönyváruházak pedagógusoknak, szülőknek és gyerekeknek a web-tankönyvek gazdag választékát kínálják, amelyek internetes böngészőben online is megnyithatók, lapozhatók, részleteik minőségromlás nélkül kinagyíthatóak. A kiadók a könyvekbe a megfelelő tananyaghoz interaktív tartalmakat – 3D-s modelleket, oktatási videókat, feladatokat, hang- és képanyagot – illesztettek.

A tankönyváruházak digitális oktatási megoldásokat kínálnak interaktív táblára is. A látványos interaktív tartalmak, készségfejlesztő és kísérletező alkalmazások felkeltik a tanulók érdeklődését, és segítik a tananyag feldolgozását.

Egyáltalán nem kérdéses, hogy a gyerekek, akik amúgy is óvodás koruk óta játszanak a tablettel, könnyen tudnak-e majd tanulni az intelligenciafejlesztő e-tankönyvekből. Böngészésük hosszú távon azonban nagy kihívás lesz a gyerekek egészsége szempontjából. A játszva tanulást nemcsak azoknak a gyerekeknek a látása sínyli majd meg, akik már most szemüveget viselnek, hanem minden gyereké, aki az eddiginél több időt fog tölteni a képernyő előtt.

Egyetért a digitális tankönyvek bevezetésével?

Igen: 86 (43,90%)

Nem: 95 (48,45%)

Nem tudom: 15 (7,65%)

Az említett törvénytervezet elfogadása után a diákok (illetve a szüleik) döntenek arról: hagyományos tankönyvekből vagy e-tankönyvekből akarnak-e tanulni. Természetesen, ha csak a jobb módú gyermekek szülei szavaznak erre a modernebb változatra, a szegényebb sorsúak pedig a klasszikus tankönyvekre, akkor ez ismét a szociális különbségek elmélyítéséhez vezet. Azok a szegényebb sorsúak kerülnek majd ismét hátrányos helyzetbe, akik valamilyen okból nem jogosultak ingyenes tankönyvekre. A tanfelszerelést eddig mindenki évente vásárolta, ami újabb és újabb kiadást jelentett a család költségvetése szempontjából. Ha azonban a szülők összeadták több év kiadását, akkor kiderült, a papír alapú tankönyvek drágábbak, mint egy, évekig használható tablet, amelyet egyszerre vagy törlesztésre lehet megvásárolni. Remélhetőleg, a minisztérium megtalálja a módját, hogy anyagilag támogassa az e-könyvekből tanulni kívánó, nehéz anyagi helyzetű családok gyerekeit.

Egyes kiadók az alsósok sikeres tanulásához már a papír alapú tankönyvet annak digitális változatával, CD-vel kínálják. A digitalizáció a tervezett, mintegy 1800 szerbiai általános iskolából és középiskolából fokozatosan 200-ban fog a közeljövőben megvalósulni. A kraljevói Vuk Karadžić Általános Iskolában három alsós tagozat diákjai már most tableten kísérik a tankönyvek tartalmát. A tanító a fő, digitális táblán adja fel a feladatokat a tanulóknak, akik amint megoldották, rögtön a tableten megkapják a visszajelzést arról, hogy helyes-e a megoldásuk.

Mondanunk sem kell, hogy az e-könyv bevezetésével ismét a tanítóra és a tanárra hárulnak a legnagyobb feladatok, elvárások, éspedig: hogy az osztályát megtanítsa tanulni, továbbá, hogy fejlessze diákjai digitális kompetenciáját, megismertesse őket a tanulás új módjával, valamint megmutassa, hogy a tablettel, az okostelefonnal és a számítógéppel (is) élvezetes az ismeretszerzés, a tanulás.

S mint minden modern intézkedést, ezt is az illetékes minisztérium a diákok jobb jövője érdekében kívánja bevezetni. Hogy minden korosztály játszva, rövidebb idő alatt gyakorlati tudással fejlessze a készségeit, és majdan munkájával hozzájáruljon a színvonalasabb, teljesebb és remélhetően boldogabb életü(n)khöz.

Az anyagiakon kívül a megvalósítás a felkészült tanárokon és nem utolsósorban az őket megbecsülő, velük együttműködő, felelősségteljes szülőkön és gyerekeken múlik.