2024. április 27., szombat
PORTRÉK EGY TABLÓRÓL

Felkészít az életre

Peckó Egon, szabadkai MTTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar napján felavatták az Akikre büszkék vagyunk elnevezésű tablót, amelyen a kar olyan hallgatói szerepelnek, akik elértek valamit, akár szakmai, akár közéleti szinten, és a karon tanultak. A tablón szerepelnek még mostani diákok is, többek között a Hallgatói Önkormányzat elnöke, a 22 éves Peckó Egon, aki a kar karrier irodájának egyik alapítója, és a VIFÓ-ban is tevékenykedik, így ő maga is kiérdemelte a tablón való szereplést. A HÖK-ről és a sikereiről beszélgettünk a fiatal, negyedéves osztálytanító szakos Peckó Egonnal.

Hogyan lesz valakiből HÖK-elnök?

– Ez egy hosszú út. Elsősorban a bizalmat kell elnyerni a hallgatóktól. Amikor 2014-ben idekerültem, abban az évben beválasztottak HÖK-tagnak, és így tapasztalatot szereztem, kipróbáltam magam, majd elkezdtem szervezeti dolgokban is aktív részt vállalni, így az évek során kivívtam magamnak a tiszteletet és a bizalmat, majd ezek alapján, és a tapasztalataim alapján HÖK-elnökké választottak. Szeretnék köszönetet mondani a HÖK tagságának, hisz ez egy csapatmunka.

Hogyan indult el a Karrierépítő Iroda?

– Október elsején kezdtük el a munkát. A karrierirodát Zsoldos Búzás Brigittával, Gál Lídiával, Sós Nórával és dr. Námesztovszki Zsolttal karöltve alapítottuk meg. A kiindulópontja ennek az ötletnek az, hogy a hallgatók tudják, hogy számíthatnak ránk, és a diploma megszerzése után is támogatjuk őket. Azt is fontosnak tartjuk, hogy ezáltal bemutathassuk, hogy az itt szerzett diplomával és tudással is lehet karriert építeni, el lehet helyezkedni, sikereket lehet elérni. A HÖK a hallgatókért van, az életüket színesíti rendezvényekkel, az érdekeiket képviseli, míg a karrieriroda a már végzett hallgatóinkkal, s azok boldogulásával is foglalkozik, felzárkóztató képzéseket tart és rendezvényeket bonyolít le.

Milyen terveid vannak az egyetemi tanulmányaid befejezése után? Tanítani szeretnél, vagy továbbra is közéleti dolgokkal szeretnél foglalkozni?

– Jelen pillanatban mindkettőt csinálnám. Amikor beiratkoztam, még nem tudtam elképzelni magam, mint tanító bácsi, de ahogy teltek az évek, rájöttem, hogy ez a hivatás nekem való. Pedagógusként szeretnék elhelyezkedni, mellette pedig közéleti dolgokkal is foglalkoznék, az ifjúság segítése is érdekel. Ha lesz rá lehetőség, akkor maradnék a Karrierépítő Központban is, hogy újult erővel és összefogással segíthessem tovább az embereket.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar jó alapot ad a karrierhez?

– Határozottan igen. A tanítóképző nemcsak a tanító és óvóképzésre fókuszál, hanem arra is, hogy hogyan kell érvényesülni az életben, hogyan kell kibontakozni. Olyan képzési alapot ad ez, amit később szakmailag és tapasztalat terén is használni tudunk. Felkészít az életre. Sok tantárgyunk van, színes a képzésünk, neves oktatói gárdával rendelkezünk, ez mind azt tükrözi, hogy aki befejezi, az versenyképes tudást tudhat magáénak, valamint talpraesett is.

Mit tudnál üzenni azoknak a fiataloknak, akik most gondolkodnak azon, hogy melyik egyetemi kart válasszák?

– Bár nehezen lehet az emberek véleményét megváltoztatni, tapasztalatból annyit tudnék mondani, hogy próbálják ki ezen a téren is magukat, és előbb-utóbb látni fogják, hogy ez kell-e nekik. Ha nem is tudnak dönteni, hogy hova menjenek tovább, de mindenképp szeretnének továbbtanulni, ez egy jó alapot ad, hatalmas tapasztalatszerzési lehetőség, aki pedig gyerekekkel szeretne foglalkozni, annak végképp itt a helye, mert megfelelő képzést fog kapni.