2024. április 16., kedd

Szerbiába is jutott a visszavont babatápszerből

Franciaország elrendelte a Lactalis tejipari óriáscég több babatápszerének árusítási tilalmát és 15 országból való visszavonását. A listán van Szerbia is.

A Reuters nemzetközi hírügynökség információja szerint azokról a termékekről van szó, melyekben szalmonellabaktériumot fedeztek fel. A visszavonásról a francia állami fogyasztóvédelmi ügynökség (DGC CRF) döntött. A rendelet Kínára, Tajvanra, Pakisztánra, Afganisztánra, Irakra, Marokkóra, Libanonra, Szudánra, Romániára, Szerbiára, Grúziára, Görögországra, Haitire, Kolumbiára és Perura vonatkozik.

A Lactalis már december 2-án visszavonta a nyugat-franciaországi Craon gyárban előállított babatápszert, az illetékes kormányiroda pedig közzétette annak a 600 termelési és eladási helynek a listáját, ahonnan bevonták a termékeket. A francia kormány összesen 7000 tonna babatápszer visszavonását rendelte el, s azt is megtiltotta, hogy a Lactalis külföldre szállítsa szóban forgó termékeit. A határozat elővigyázatosságból született, miután 20 csecsemő szalmonellafertőzést kapott a Lactalis-termékektől. A szalmonella nyomait meg is találták a gyárban.

A Lastalis képviselője a cég őszinte sajnálatának adott hangot és közölte, minden egészségügyi intézkedést megtesznek a baktérium terjedésének megakadályozása végett.

A szalmonellafertőzés tünetei általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8–48 órával mutatkoznak meg. Jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés, melyhez hasi görcs társul. Jellemző a hidegrázás, a magas, akár 40 fokos láz. A széklet tartalmazhat vért is. Ritkán előfordulhat ízületi gyulladás.