2024. április 27., szombat

Újraindult a tanítás Tordán

Van már fűtés, de pótolni kell az elmaradt órákat

Háromhetes kényszerszünet után hétfőn megkezdődött a tanítás a tordai Ady Endre Általános Iskolában. Az iskolaépületnek a szénről a földgázzal való fűtésre való átállása ugyanis nem történt meg kellő időben, ezért a hidegek beálltával kénytelenek voltak berekeszteni a tanítást.

A november 21-e óta tartó kényszerszünet után újra megszólalt az iskolacsengő Tordán, újra melegek az Ady Endre Általános Iskola tantermei. A szénnel való fűtésről a földgázra való áttérés ugyanis nem ment zökkenőmentesen, és emiatt az idei tanévben gyakorlatilag csak most indult el a fűtés. Ha késve is, de ezzel megoldódott az iskola egyik nagy gondja.

Az iskolának az 1990/91-es tanév óta van központi fűtése. Szénnel és fával tüzeltek, de miután a faluba bevezették a földgázt, ők is igyekeztek áttérni az egyszerűbb megoldásra. Tartományi támogatásból májusban kezdték el az új kazánház építését. Azt mondják, a kivitelezés jó ütemben haladt, nem úgy a szükséges engedélyek beszerzése.

Mint ahogy Kószó János fűtőtől hallottuk, sok esetben rossz minőségű szenet kaptak, és bizony hajnali négykor kellett megkezdeni a tüzelést, hogy fél nyolcra, mikor kezdődött a tanítás, melegek legyenek a tantermek. Ezentúl ilyen gondok nem lesznek.

A kényszerszünet 110 diákot érintett, a leginkább a végzősöket. Mint ahogy a nyolcadikos Kószó Alisza meséli, próbált a kényszerszünet alatt is készülni, házi olvasmányokat olvasott, verseket tanult.

A kényszerszünet ellenére a tordai gyerekek nemcsak eljutottak a versenyekre, hanem sikeresen is szerepeltek a különféle megmérettetéseken. Ahogy Csernoh Angéla magyartanárnőtől hallottuk, történelemből, matematikából és magyar nyelvből versenyeztek a tordai diákok.

Magyar nyelvből a Gion Nándor olvasási versenyen jártak Újvidéken, és első díjat sikerült szerezniük.

Az egyik problémát megoldották, de maradt a másik: az elmaradt óráknak a pótlása. Emellett a nyolcadikosok számára az előkészítő órákat is be fogják hozni. Délutánonként bejárnak, pótórákat, szakköröket tartanak.

– Nem félek attól, hogy ezt nem fogjuk behozni. Már a holnapi nap folyamán tantestületi ülésünk lesz. A tantestület és az iskolaszék határozatát el fogjuk juttatni a tartományi titkárságra, és az ő beleegyezésüket figyelembe véve fogjuk bepótolni az órákat – mondta Kovács Zsuzsanna tagozatvezető.

Tordán nyolc évvel ezelőtt vezették be a földgázt. Jelenleg minden középület rá van kapcsolva a vezetékre. Immár az iskola is.

– Az a számunkra a legfontosabb és a gyerekek meg az itt élők számára is, hogy végre tartósan megoldódott az iskola fűtése. Még ha némi késéssel is. Remélem, ez is hozzájárul ahhoz, hogy valóban megfelelő körülmények között folyjon a tanítás a tordai iskolában – mondta Dobai János, Torda helyi közösség elnöke.

A tordai iskolának – amely a Banatsko Karađorđevó-i Nikola Tesla Általános Iskola kihelyezett tagozataként működik – már csak a tornaterem hiányzik ahhoz, hogy megfeleljen minden követelménynek.