2024. május 10., péntek
EURÓPA-LIGA

„Ilyen szurkolók előtt csak győzni lehet”

Huszonöt év után újra európai tavasz vár a Zvezdára

„A miénk az egyetlen csapat, amely a selejtezősorozat első köréből indulva érkezett eddig a fázisig” – kezdte élménybeszámolóval egybekötött elemzését Vladan Milojević, a Crvena zvezda vezetőedzője, miután a piros-fehérek a Rajko Mitić Stadionban minimális eredménnyel megverték a Köln alakulatát az Európa-liga H csoportjának utolsó fordulójában, és kiharcolták a szereplést a torna egyenes kieséses szakaszában.

A Köln kapuja előtt (Fotó: Beta)

A Köln kapuja előtt (Fotó: Beta)

„Huszonöt éve először sikerült a Zvezdának megérnie a tavaszt az európai kupaporondon. A játékunkkal megérdemeltük ezt az eredményt, de a szurkolóink nélkül nem lettünk volna képesek rá. Szükségünk volt az energiájukra, olyan hangulatot teremtettek, amelyben képtelenség nem győzni. Természetesen minden érdem a játékosaimé, hatalmas szeretetet mutattak a klub irányába” – áradozott az új sikeredző, majd rámutatott, mindenki esélytelennek tartotta a Zvezdát a csoportkör kisorsolása után, de hatalmas szívükkel sikerült leküzdeniük az akadályokat.

A középpályás Slavoljub Srnić szerezte a mérkőzés egyetlen találatát a 22. percben, amikor a bal szélen felfutó bekk Milan Rodić lapos beadását vágta gondolkodás nélkül a jobb alsóba. A Köln, annak ellenére, hogy rengeteg sérült alapembert kényszerült nélkülözni, kemény ellenfélnek mutatkozott, végig többet birtokolta a labdát, és többet is veszélyeztetett. A Milan Borjan hálóőr vezényelte védelemnek azonban sikerült makulátlanul zárnia a meccset. A Zvezda a teljes torna alatt rengeteget köszönhetett a pazarul működő hátsó szekciójának, hiszen a hat mérkőzés alatt (amelyek között két Arsenal elleni összecsapás is volt!) mindössze két gólt engedett az ellenfélnek – idegenben egyet sem!

„Ez volt az egyetlen módszerünk, amellyel fel tudtuk venni a Kölnnel a lépést: harapós játékot, gyorsaságot és erőt kellett mutatnunk. Bundesliga-csapattá kellett változnunk, le kellett szűkítenünk a tereket, meg kellett akadályoznunk, hogy elfussanak a széleken – magyarázta a taktikát a szakember, hozzátéve, arra előzetesen is számított, hogy látványt tekintve nem lesz szép találkozó. – Az emberek nem a szép meccsekre emlékeznek, hanem az eredményre” – tette hozzá Milojević.

Elverték a Partizant Kijevben

„Ilyen védekezéssel nincs mit keresnünk Európában” – nyilatkozta komoran Miroslav Đukić, a Partizan vezetőedzője, miután a belgrádiak – immár továbbjutásuk biztos tudatában – 4:1-es pofonba szaladtak bele a csoportelső Dinamo Kijev otthonában. A fiatal edző a szűkszavú kommentár után mást már nem is mondott a találkozóról, amelyen fél óra után az ukránok már 3:0-ra vezettek.

Az első gólnál Stojković kapus szinte szó szerint Morozjuk elé ütött egy ukrán kapura lövést, a második és harmadik kijevi találatnál (mindkettő Moraes) pedig valódi átjáróház volt a szerbek védelme. A második félidőben további 1-1 büntetőgól született (Moraes, illetve Jevtović).