2024. április 27., szombat

Az új lakhatási törvényről

Mint arról bizonyára értesültek olvasóink, az új lakhatási törvény értelmében december 31-éig minden lakótömböt regisztrálni kell, amely így jogi személlyé válik, saját számlaszámmal és adószámmal, valamint ki kell nevezni az épületmenedzsereket. Ezt követően az illetékesek ideiglenes gondnokot nevezhetnek ki, illetve adott esetben büntetéseket is kiszabhatnak. Szabadkán a felmérések szerint körülbelül 420 lakótömb van, amelyek közül az eddigiek során mindössze 170-et regisztráltak. Ennek oka a feltételezések szerint a tájékozatlanság. Éppen ezért a Hivatásos Épületgondnokok Országos Szervezete egy lakossági fórumot szervezett, amelyre elsősorban a lakótömbök jelenlegi gondnokait várták.

Szabadkán a felmérések szerint körülbelül 420 lakótömb van (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadkán a felmérések szerint körülbelül 420 lakótömb van (Fotó: Gergely Árpád)

A lakossági fórumon az egyesület szakemberei előadásukban több oldalról igyekeztek megvilágítani az új törvénnyel járó jogokat és kötelezettségeket, valamint válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Mint megtudtuk, lakótömbnek bizonyul minden olyan épület, amelyik legalább három különálló lakásból áll, és mint ilyen, regisztrálni kell. Az épületmenedzser gondját viseli az épületnek, figyeli annak állapotát, meghallgatja és regisztrálja a lakók panaszait, szükség szerint megszervezi a felújítási vagy javítási munkálatokat. A gondnokot a lakóközösség tagjai választják meg. A feladatot végezheti a lakótömb egyik lakásának tulajdonosa, de a jövőben arra is lehetőség lesz, hogy külső személyt alkalmazzanak, aki munkájáért anyagi juttatásban részesül, és cserébe napi 24 órán át a lakók rendelkezésére áll.

A rendezvény keretein belül a résztvevők megtekinthették Az otthonom arca elnevezésű fényképkiállítást, amelyet Bagi János, a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara oktatási részlegének titkára és dr. Daniel Kukaras, a szabadkai Építőmérnöki Kar dékánhelyettese nyitott meg.