2024. április 27., szombat

Lépésről lépésre

Noszán vízvezeték-hálózat épül, Királyhalmán felújítják a helyi közösség épületét

Pénteken Szabadka Város vezetőségének képviselői Noszára és Királyhalmára látogattak, ahol két beruházást tekintettek meg. A látogatáson a helyi önkormányzat részéről Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Újhelyi Ákos, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Zagorka Panić és Magosi Zsuzsanna, a polgármester tanácsosai, valamint Osztrogonác Simon, a városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja volt jelen.

Zagorka Panić, Újhelyi Ákos és Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

A mintegy 1,5 kilométer hosszú vízvezeték-hálózat kiépítése már a jövő héten befejeződhet (Fotó: Gergely Árpád)

A Szegedi út mellett, Noszánál folyamatban van egy 1464 méter hosszú vízvezeték lefektetése. A beruházás értéke 14 millió dinár, és a helyi önkormányzat saját eszközeiből, illetve a Tartományi Mezőgazdasági, Erdőgazdasági és Vízügyi Titkárság anyagi támogatásával valósul meg. Előbbi hat, utóbbi pedig nyolcmillió dinárral veszi ki a részét a projektumból. Újságíróknak Horvát Tímea elmondta:

Zagorka Panić, Újhelyi Ákos és Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Zagorka Panić, Újhelyi Ákos és Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

– Erre a vízvezetékre 504 háztartás tud majd rácsatlakozni. A munkálatok november 13-án kezdődtek, és tervezett időtartamuk 90 nap volt, de a jó időnek köszönhetően, és annak, hogy a téli időszak még nem állt be, a kivitelező, az újvidéki Graditelj NS cég jóval rövidebb idő alatt be tudja fejezni azokat. Reményeink szerint ez már a jövő héten meg fog történni. Azonban azt is el kell mondani, hogy Szabadkán körülbelül 160 kilométer vízvezeték-hálózat hiányzik, ezért a városvezetés célja, hogy minél több pályázaton vegyen részt a tartományi és köztársasági szerveknél, hisz a városi költségvetés nem nyújt nagy lehetőséget arra, hogy önerőből meg tudjuk valósítani az ilyen nagy projektumokat. Azon dolgozunk, hogy lépésenként, fázisokban minden egyes városrésznek biztosítsuk az elkövetkező időszakban a tiszta ivóvizet – fogalmazott Horvát Tímea, akitől azt is megtudtuk, hogy a munkálatok befejezése után megkezdődhet a próbaüzemeltetés, illetve a kutak és a vezetékek kitisztítása, és ezt követően kerülhet sor a fogyasztók csatlakozására.

Emellett a folytatásban egy újabb, 2,5 kilométeres szakasz kialakítása történik meg Nosza esetében.

A királyhalmi helyi közösség épülete több mint negyven év után megújul (Fotó: Gergely Árpád)

A királyhalmi helyi közösség épülete több mint negyven év után megújul (Fotó: Gergely Árpád)

A városvezetés küldöttsége ezt követően a királyhalmi helyi közösség épületének felújítási munkálatait tekintette meg. Mint megtudtuk, a 110 éves épület 1972 óta szolgál a helyi közösség székházául, és az ezerkilencszázhetvenes években végzett munkálatok óta nem végeztek rajta nagyobb felújításokat.

– A szabadkai önkormányzat 1,2 millió dinárral támogatta a helyi közösség épülete nyílászáróinak lecserélését, ami abból állt, hogy a régi fakeretes ajtók, ablakok helyére PVC nyílászárók kerültek. Azt gondolom, nem fogunk megállni ennél a fázisnál, hisz az épületre ráfér egy kis befektetés. A beltér megtekintésekor láttuk, hogy a tető egy helyen beázik. A tetőszerkezet szanálására vonatkozó tervdokumentáció kidolgozása folyamatban van, és a jövő évben elvégezzük annak az adaptálását is – nyilatkozta Horvát Tímea.