2024. május 4., szombat

Késnek az önkormányzatok az antikorrupciós tervekkel

Óbecsén öt év alatt sem sikerült kidolgozni az európai uniós csatlakozás miatt is szükséges dokumentumot

Csaknem fél évvel a kitűzött határidő után a szerbiai önkormányzatok még mindig nem készítették el az antikorrupciós terveket, és nem hozták létre az antikorrupciós testületeket sem.

Az óbecsei városháza (Fehér Rózsa illusztrációja)

Tálcán kapta a lehetőséget, de nem kért belőle az óbecsei önkormányzat (Fotó: Fehér Rózsa)

E dokumentum elkészítésére az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások 23., az igazságszolgáltatásra, korrupció elleni harcra és az alapvető jogokra vonatkozó fejezete kötelezi Szerbiát.
A Társadalmi Kutatások Irodájának elemzése szerint eddig egyetlen önkormányzat sem tett eleget ennek a kötelezettségnek. Óbecse község a többi önkormányzathoz hasonlóan ugyancsak megfeledkezett ennek a dokumentumnak a kidolgozásáról, holott ennek legkésőbb 2017. június 30-áig a községi képviselő-testület elé kellett volna kerülnie. A mojbecej.rs portál érdeklődésére az önkormányzatban nem tudtak elfogadható magyarázattal szolgálni arra vonatkozóan, hogy miért késik ennek a dokumentumnak az elkészítése.
– Sajnos egyet kell önökkel értenem abban, hogy elmulasztottuk annak a lehetőségét, hogy jó példával szolgáljunk másoknak. Ígérem, hogy a jövőben komolyan foglalkozni fogunk ezzel a kérdéssel – jelentette ki Nenad Tomašević, a községi képviselő-testület elnöke.
– Ha 2-3 hónap alatt elkészítjük és a lehető legrövidebb időn belül el is fogadjuk ezt a dokumentumot, biztosan jó példával járunk elöl – állította Dragan Tošić polgármester.
A dolog érdekessége, hogy az Óbecsei Ifjúsági Iroda (BUM) a Korrupcióellenes Ügynökséget is megelőzve már 2012 elején bemutatta a nyilvánosságnak a helyi antikorrupciós terv vázlatát, de az önkormányzat az elmúlt öt évben nem élt azzal a lehetőséggel, hogy tovább dolgozzon ezen a tervezeten.
– Ennek a tervnek napirendre kellett volna kerülnie Óbecsén is, mert a témával sokat foglalkozott a sajtó. Mi nagyon sajnáljuk ezt, mert ha élnek a lehetőséggel, Óbecse lehetett volna az első önkormányzat, amely elfogadja a helyi korrupcióellenes tervet – fejtette ki Aleksandar Đekić, a BUM elnöke.