2024. április 26., péntek

Nagyobb védelem a bántalmazottaknak

Szakmai tanácskozás volt Magyarkanizsán

December második hetében a családon belüli és a nők ellen elkövetett erőszak kerül előtérbe, ennek kapcsán tartottak tanácskozást Magyarkanizsán.

Szerbiában törvény írja elő, hogy azok a szakmunkatársak, akik magasabb képesítést szereztek, időnként összejöjjenek, tanácskozzanak meghatározott témákban. Ezek a találkozók két-három havonta más-más településen vannak megtartva, másfél év után került a sor ismét Magyarkanizsára.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Telek Krisztina, a magyarkanizsai szociális központ igazgatónője lapunknak elmondta, a környező városokból érkeztek a kollégák: Törökkanizsáról, Csókáról, Óbecséről. Ezeken a tanácskozásokon mindig egy meghatározott téma köré csoportosul a beszélgetés, a hétfői témát az idősekről való gondoskodás, a fölnőtt emberek kapacitásának a felmérése képezte.

– Egy-egy esemény alkalmával pontosan meg kell határoznunk azt, hogy az áldozatnak, illetve az elkövetőnek is milyen kapacitásai vannak, mi az, amire majd a jövőben építeni tudunk, hogyan tudunk szerveződni köréjük más intézményekkel egyetemben. Az új törvény nagyon sok újdonságot hozott számunkra, sokban megkönnyítette a munkánkat, mivel azelőtt a szociális központ reagált elsőként az erőszakos cselekményekre, most viszont a rendőrség veszi föl a bejelentéseket, és utána az ügyészséggel tárgyal. A szociális központ az eset elemzésében vesz részt, és meghatározza a lépéseket, amelyek mentén az elkövetőkkel kapcsolatban dolgozni kell. A törvény kibővítette a szakmai látókörünket is, ugyanis Magyarkanizsa községben 2016-ban öt regisztrált eset volt fizikai bántalmazás kategóriában, idén pedig 31 esetünk van. Itt már a fizikai mellett megjelent a pszichikai, a gazdasági, az anyagi, illetve a szexuális bántalmazás is. A bántalmazottak ma már nagyobb védelmet érezhetnek, mert komolyabban és határozottabban lép föl a törvény is. Amint a bejelentés megtörténik, 48 órára a törvény kimondja a biztonsági határozatot: megtiltja a kommunikációt a bántalmazó és a bántalmazott között, vagy éppen előzetes letartóztatásba helyezi. Ez a 48 óra elegendő a szakembereknek, illetve az ügyészségnek arra, hogy alaposabban kivizsgálja az esetet.

Az elmúlt szombaton fejeztek be egy kurzust, amely kimondottan a családon belüli erőszakról szólt, amiről Telek Krisztina elmondta: nagyon fontos, hogy magát az elkövetőt ne ítéljük el, a cselekedetét viszont igen, amiért vállalnia kell a felelősséget.

– A letartóztatás nem hoz jellembéli változást, esetleg egy pillanatnyi megbánást, de nem szabad elfelejteni, hogy legtöbbször a bántalmazó a gyermekkorában átélt bántalmazások miatt válik fölnőttként olyanná, aki úgy érzi, mindent megtehet. Fontos, hogy egy eljárás után megváltozott emberként tudjon beilleszkedni a társadalomba. Egy norvég mintát követve olyan terápiás módszerbe kaptunk betekintést, amely nagyban segíti a beilleszkedést, erre szőjük a terveket, hogy hogyan tudnánk behozni a mi rendszerünkbe.

Magyarkanizsán jelenleg egy szociális munkást és egy jogászt finanszíroz az állam. Ha az önkormányzat nem segítette volna egy pszichológus és még két szakember munkájával a tevékenységet, hatalmas bajban lettek volna.

Csikós Lászlót, a községi tanács egészségvédelemmel és szociális ügyekkel megbízott tagját is kérdeztük a tanácskozáson.

– Sokáig meg voltam győződve arról, hogy ezek az esetek minket nem érintenek hatványozottan, hanem a Szávától és a Dunától délre fekvő területekre jellemzőek inkább. 2015 volt az az év, amikor Magyarkanizsán megtörtént a tragédia, egy családon belüli erőszakos eset alkalmával. Azóta fokozottan követi szociális központunk a témát. Sajnos idén is 30 fölötti ez a szám. Ilyen tanácskozások alkalmával először elemzünk és a statisztikával bíbelődünk, hogy hányan maradtunk a községben és az összes környező községben, melyek azok a személyek, akik 65 évnél idősebbek, és milyen inzultus éri őket, utána próbáljuk megfejteni, hogy mi vár ránk, mekkora a feszültség a családokon belül, például a válások okozta traumák a gyerekek irányába, ez is egy fontos terület. Magyarkanizsán 5700 fölött van azon polgártársaink száma, akik 65 évnél idősebbek, a lakosság reproduktív része nagyon elfogyott.

A magyarkanizsai egészségházban pszichiáter és állandó pszichológiai szakszolgálat működik, ugyanígy az összes általános és középiskolában is a község területén, innen segítséget lehet kérni. A bántalmazott gyermekek esetében az iskolák szakszolgálatához tanácsos fordulni, illetve a szociális központ szakmunkásaihoz, míg felnőtteknél az egészségházba kell elsődleges lépéseket tenni.