2024. április 27., szombat
EURÓPAI ÚJJÁÉPÍTÉSI ÉS FEJLESZTÉSI BANK

Innovációs utalványok kis- és közepes vállalatoknak

Új beruházási stratégiát készít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Szerbia számára. Ennek gyújtópontjában az ún. zöldgazdaság (green economy) áll – jelentette be Daniel Berg, az EBRD szerbiai igazgatója.

Az EBRD az utóbbi 16 évben 4,5 milliárd eurót fektetett szerbiai projektumokba, további 2,2 milliárdot pedig még ezután használ fel az országban – hangzott el tegnap a Szerbiai Gazdasági Kamarában, ahol bemutatták az európai pénzintézmény Zöld innovációs vócserek programját.

Kis- és közepes vállalatoknak segítenek, (áfa nélkül) maximum 20 000 euró értékű utalványt igényelhetnek kutatási és fejlesztési szolgáltatások költségei 90 százalékának fedezésére.

A cégek már jelezhetik az innovációs vócserek iránti igényüket.

Daniel Berg azt mondta, az EBRD a kis- és közepes cégek újításait szeretnék serkenteni, s az energiahatékonyságra összpontosítanak, ezzel is a szerbiai gazdaság versenyképességét szándékozzák növelni. A cégeknek lehetővé teszik, hogy az újítások bevezetését szolgáló kutatási és fejlesztési szolgáltatások legnagyobb részét az EBRD utalványaival törlesszék. A programban legkevesebb 4000 euró értékű szolgáltatás finanszírozását lehet igényelni. Egy cég csak egy vócsert igényelhet. A feltételekről és minden más részletről az interneten, a Green Innovation Vouchers programot ismertető honlapon tájékozódhatnak: inovacionivauceri@ebrd.rs.