2024. április 27., szombat
SZENTTAMÁS

Állítsuk meg a családi erőszakot!

Szinte mindennapjain részév vált a gazdasági, a szexuális, a fizikai, valamint a pszichikai erőszak

Szenttamás község volt a szervezője annak a tribünnek, amelyet Állítsuk meg a családi erőszakot! Elnevezéssel tartottak az önkormányzat dísztermében.

Fotó: Paraczky László

Fotó: Paraczky László

A színültig megtelt teremben az érdeklődő középiskolás diákokat, az intézmények, a civil szervezetek és egyesületek képviselőit, továbbá az érdeklődő polgárokat először Radivoj Paroški polgármester köszöntötte, és kiemelte, nagyon fontos, hogy a nyilvánosság megismerje az idén június 1-jén életbe lépett új törvényt, amely a szociális központ, a rendőrség és az ügyészség kötelező együttműködésével sürgősségi intézkedést szavatol az áldozat védelme érdekében, és ha szükség mutatkozik rá, a folyamatba az egészségügyi és az oktatási intézményeket is bevonhatják.

A jelenlévőknek ezek után az óbecsei Alapfokú Bíróság elnöke, Goran Čimburović tartott vetítéssel egybekötött előadást, és ismertette a törvény legfontosabb részleteit. Mint mondta, a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló új törvény lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy az erőszaktevőt azonnal eltávolítsa a közös ingatlanból még akkor is, ha az az ő tulajdona. Azt is megtilthatják, hogy a közelébe menjen, és beszéljen áldozatával.
‒ Különösen fontos az, hogy a fiatalok, akik most lépnek be a felnőttkorba, megismerjék az új törvényadta lehetőségeket, és ezt ismertessék a többi fiatallal, az őket körülvevőkkel, és hogy az erőszakoskodókat minél előbb kizárják a környezetükből – magyarázta a szakember.
Illusztrálva az új törvény nyújtotta lehetőségeket, kitért arra, hogy volt rá példa, amikor az áldozat senkinek sem jelentette az erőszaktevést, csak elment az orvoshoz, és ott megállapították sérüléseit. Az új törvény szerint az orvos, az egészségház köteles jelenteni a rendőrségnek és az ügyészségnek az esetet, így az ügy eljárásba kerül. Ugyanígy az iskolában, ha a tanár sérülést észlel a gyermeken, köteles azonnal értesíteni a rendőrséget. A most életbe lépő törvény lényege a megelőzés és az áldozatok jogi, valamint fizikai védelme. Goran Čimburović elmondta, a családon belüli erőszak mellett az erőszak négy formája létezik: a gazdasági, a szexuális, a fizikai, valamint az, ami szinte mindennapjaink részévé vált, a pszichikai erőszak. Ez utóbbi a leginkább és szinte azonnal felimerhető, de sajnos a legritkább esetben történik feljelentés.
‒ Minden elismerésem a szenttamási önkormányzatnak, amely szükségesnek tartotta, hogy egy ilyen összejövetelen beszélgessünk az új törvényről, az alkalmazásáról és mindarról, amit a családon belüli erőszak vonatkozásában történik körülöttünk. Mindent összegezve: az új törvény jó. Az utóbbi társadalmi események szubjektív benyomásom szerint arra mutatnak, hogy még élesebben kell reagálni és megakadályozni az erőszakoskodókat a tett elkövetésében. Nagyon fontos továbbá, hogy a fiatalokat is ennek szellemében neveljük, hiszen előttük az élet, hamarosan ők is családot alapítanak, gyermeket nevelnek, és ha foglalkoznak ezzel a kérdéssel, tovább erősítik az üzenetet, hogy az erőszak elfogadhatatlan – üzente a bíró.
Az előadás végén interaktív beszélgetés keretében a jelenlévők kérdéseket tehettek fel, és elmondták a témával kapcsolatos észrevételeiket.