2024. április 26., péntek

Több mint hatmillió euró vízgazdálkodásra

Magyarország vízhiánnyal sújtott térségében, a Duna–Tisza közi homokhátságon szükség van a vízgazdálkodás javítására – mondta B. Nagy László országgyűlési képviselő a „Vízpótlás és a határ menti vízgyűjtők vízgazdálkodásának infrastrukturális fejlesztése” című projektum nyitó rendezvényén, amely a Tisza folyó hasznosítható vízkészletére alapozva oldhatja majd meg a térség vízpótlását, és több mint 6 millió eurós összköltségvetéssel valósulhat meg.

Alapvető fontosságú a felszíni vízkészletre alapozott vízpótlás megteremtése, hiszen jelenleg nincs elegendő vízforrás a mezőgazdaság és gyümölcstermesztés felvirágoztatásához. Az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia program keretében a szakemberek közös erőfeszítéseket tesznek a vizek jó állapotának megőrzéséért, valamint a vízhiány okozta károk mérsékléséért. A kivitelezés során szivattyútelep, illetve szivattyúállás is épül, valamint csatornafejlesztések és műtárgyépítések valósulnak meg.

A határon átnyúló projektum másik részvevője a szerbiai Magyarkanizsa önkormányzata, amely a szennyvíztisztító-telep fejlesztését végzi a város területén. A projektum másik partnere, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság a 2500 méter hosszú tömlős mobil árvízvédelmi fal beszerzését, illetve a magyar és szerb árvízvédelmi szakemberek képzését valósítja meg. A mindkét ország számára kiemelten fontos beruházás befejezése 2020 májusára várható.