2024. április 27., szombat

Jövőre is indulhasson egy magyar osztály

Hetvenéves a futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon
A Mezőgazdasági Iskola tizenegy köszönőoklevelet, és díszoklevelet osztott ki (Ótos András felvétele)

A Mezőgazdasági Iskola tizenegy köszönőoklevelet, és díszoklevelet osztott ki (Ótos András felvétele)

Az 1947-ben alapított futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon tegnap tanulói, jelenlegi és nyugalmazott tanárai, valamint támogatói körében ünnepelte hetvenedik születésnapját. Dušan Gagić, az iskola igazgatója beszédében kiemelte, a hetven év a minőség, a szakértelem bizonyítéka, valamint azé, hogy állandóan szükség van a jó mezőgazdasági szakemberekre, ezen az évfordulón pedig egy egész kollektívát ünnepelnek, amely folyamatosan sikereket ér el, és a jövőben is erre fog törekedni. Az igazgató megköszönte mindazok támogatását, akik önzetlenül segítették az iskola különféle projektumainak megvalósulását, melyek által modern mezőgazdasági tanintézménnyé válhatott. A Mezőgazdasági Iskola kiosztott tizenegy köszönőoklevelet, és díszoklevélben részesítette Mladen Šarčević oktatási minisztert, akinek nevében Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára vette át az elismerést, Branislav Nedimović mezőgazdasági minisztert, akinek nevében Željko Radošević, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára vette át az elismerést, Miloš Vučevićet, Újvidék polgármesterét, akinek nevében Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja vette át az elismerést,

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárt, Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárt, Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkárt, Nedeljko Ticát, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának dékánját, valamint Jan Turant, az NS Seme Földművelési és Konyhakertészeti Intézet igazgatóját, akinek nevében Sanja Vasiljević igazgatóhelyettes vette át az elismerést.

Vicsek Annamária államtitkár lapunknak elmondta, a futaki Mezőgazdasági Iskolában hosszú ideje folyik magyar nyelvű oktatás is, az idei tanévben azonban elegendő jelentkező híján nem indíthattak magyar tannyelvű első osztályt.

– A személyes jelenlétemmel is azt szerettem volna jelezni az iskolának, hogy az Oktatási Minisztérium figyel rá, és őszintén bízom abban, hogy jövő szeptembertől sikerül összegyűjteni annyi diákot, ami elegendő ahhoz, hogy indulhasson egy magyar osztály. Az iskolának nagyon jó a kapcsolata a külföldi, többek között a magyarországi mezőgazdasági iskolákkal, ami a diákcsere és a tapasztalatok cseréje által valósul meg, ezért is lenne fontos, hogy továbbra is megmaradjon a magyar osztály. Komoly feladata lesz a magyar osztályokban dolgozó tanároknak, hogy nagy energiabefektetéssel azon dolgozzanak, hogy a nyolcadik osztályosok megismerjék a Mezőgazdasági Iskolát, illetve mindazokat a lehetőségeket, amelyeket ez az iskola nyújt.