2024. május 10., péntek

Piros riasztás Dél-Szerbiában

Rendkívüli helyzet a kiadós esőzés miatt.

Rendkívüli helyzetet vezettek be ma Vlasotince városkában, továbbá az ide tartozó Šišava, Donja Lomnica, Orašje, Kukavica és Sredor településeken, mert a kiadós esőzés következtében a lakosság ivóvíz nélkül maradt. A megduzzadt patakok miatt több út járhatatlan, és több híd megsérült.

A kiadós esőzések és a hirtelen hóolvadás november 30-a és december 1-je között a patakok megduzzadását és a talajvíz feltörését idézék elő, melynek következtében egyes községbe vezető útszakaszok és mellékutak, továbbá hidak és áteresztők megsérültek, ezzel egyidejűleg pedig a forgalom is leállt. A Vlasina folyó zavaros vize miatt a tegnapi nap folyamán megszakadt az ivóvíz szolgáltatás is – áll a közleményben.

Vlasotince területén a rendkívüli állapot bevezetésére azért is szükség volt, hogy a tartalék mechanizáció bevethető legyen ,,azzal a céllal,  hogy a veszélyeztetett övezetben normalizálódjon a lakosság életfeltétele és munkája.”

Egyébként, Vlasotinca és a környező falvak polgárait, akik tegnap a vízgyár leállása miatt ivóvíz nélkül maradtak, három tartálykocsiból látják el ivóvízzel.

A vlasotini Vízműveknél azt mondták, a nap végéig várható hogy normalizálódik az ivóvízzel való ellátás, viszont ha a víz megérkezik, az kizárólag technikai célra használható, amíg a Leskovaci Közegészségügyi Intézet nem erősíti meg higiéniai alkalmasságát.

November 30-ról december 1-jére virradó éjszaka a buszállomás közelében lévő tíz háztartásban, a városka legalacsonyabb pontján kiöntött a csatornahálózat, és elöntötte a fürdőszobákat és a pincéket.

Szerbiai belügyminisztérium: Vlasotincében nincs vészhelyzet, követik a helyzet alakulását

Vlasotince község területén, ahol rendkívüli helyzetet hirdettek, nem fenyegeti veszély a polgárokat és a háztartásokat. – jelentette ma este a belügyminisztérium.

A belügyminisztérium rendkívüli helyzetekre előlátott egységei teljes készenlétben vannak, és a többi illetékes szolgálattal együtt figyelemmel kísérik a helyzetet a terepen, felkészülten várják a bejelentett csapadékot – olvasható a közleményben.