Szerb–macedón harci drog

A tetovói droglaboratóriumban 300 kilogramm captagont foglalt le a rendőrség

Magyar Szó online

2017. december 1., 14:10

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Együttműködve macedón kollégáikkal, a Belügyminisztérium munkatársai 7 személyt tartóztattak le annak gyanújával, hogy a hírhedt Milan Zarubica (49) vezette bűnbanda tagjaként amfetamin jellegű kábítószert állítottak elő és árusítottak. A vélt banda állítólagos vezetőjét, Zarubicát is letartóztatták.

Illusztráció

Illusztráció

Nebojša Stefanović, belügyminiszter szavai szerint ez az egyik legsikeresebb rendőrségi akció, amely során egy szintetikus drogokkal kereskedő bűnbanda bukott le. A két ország hatósági szervei több mint egy éven át nyomoztak. Nyomon követték Zarubicát, figyelemmel kísérték a droglaboratórium felszereléséhez szükséges eszközök útját Macedóniából Szerbiába – vagy adott esetben éppen fordítva – magyarázta Stefanović, mondván, hogy az akció azért tartott ennyi ideig, mert szerettek volna minél több támadhatatlan bizonyítékot összegyűjteni, azzal a céllal, hogy az ügyészség minél biztosabb alapokra állíthassa az ügyet.

A szerbiai és macedón településeken bonyolódó akció során Tetovóban egy illegális droglaboratóriumban 300 kilogramm szintetikus drogot, captagont foglalt le a rendőrség. Stefanović szavai szerint ez mindenféleképpen jelentős drogfogás, amelynek fontosságát tovább fokozza a tény, hogy a captagon az Iszlám Állam harcosai által szívesen használt kábítószer. A nyomozás ezzel nem ért véget, az akció feltehetőleg Törökországban folytatódik, mivel a török rendőrséggel való együttműködés során kiderült, hogy a most elfogott banda által készített drognak ott is vannak vásárlói, húzta alá Stefanović.

– Örülök neki, hogy letartóztatták Milan Zarubicát. A szintetikus drogok tekintetében ő a régió egyik első számú drogbárója. A rendőrség már korábban is letartóztatta. Annak is örülünk, hogy sikerült megtalálni a macedóniai droglaboratóriumot, amely rendkívül korszerű és amely tönkretette volna gyermekeink életét – fogalmazott Stefanović.

A captagon egy dizájnerdrog, amelyről úgy cikkezik a sajtó, mint a harci drogról. A captagon állítólag valóságos zombikká változtatja a harcosokat, akik a szer hatására legyőzhetetlennek és megállíthatatlannak érzik magukat és elpusztítanak mindenkit, akit ellenségnek vélnek, vagy aki útjukba kerül. Amerikai egyesült államokbeli felmérések szerint a drogot rendszeresen fogyasztják a szíriai és az iraki frontokon harcoló dzsihadisták.

Internetes források szerint a tablettában található amfetaminszármazék ugyanúgy működik, mint az összes hasonló szer. A speedhez hasonlóan felpörgeti a pulzust, emeli a test hőfokát, fokozza az éberséget, csökkenti az étvágyat, javítja a koncentrációt. A captagont tanulmányozó kutatók szerint a drog hatóanyaga, a fenetillin gyengébb ugyan az amfetaminnál, de kémiai összetétele miatt sokkal erősebb pszichoaktív hatás kiváltására képes, mint például a speed.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége