2024. április 26., péntek

Női képviselői hálózat Újvidéken

A képviselő-testületen belül létrehozták az Újvidéki Női Képviselői Hálózatot. Az alakuló ülésen többek között jelen volt Miloš Vučević polgármester, Zdravko Jelušić képviselő-testületi elnök, Marija Obradović, a köztársasági parlament képviselője és Mia Strajin, a tartományi képviselőház képviselője is.

A köztársasági és a tartományi női képviselői hálózatok mintájára az újvidéki képviselő-testület női tanácsnokai is úgy döntöttek, függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartoznak, összefognak és megalakítják a szóban forgó munkatestületet, amelynek köszönhetően nagyobb mértékben érvényesíthetik a női egyenjogúságból eredő jogaikat, és többet tehetnek a modern társadalom kialakításáért.

Miloš Vučević az ülésen üdvözölte az újvidéki képviselő-testület 27 tanácsnoknőjének a kezdeményezését, és hangsúlyozta, most végre formálisan is megalakulhatott az a munkatestület, amelynek tervezett feladatait eddig is ellátta a városi parlament.

– Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy Újvidék aláírta az Európai Nemek Közötti Egyenjogúsági Okmányt. Elvárom a kolléganőktől, hogy aktívan szerepet vállaljanak a legfontosabb döntések meghozatalában, és ezek végrehajtásában is. Az egyik fontosabb megoldásra váró kérdés a családon belüli erőszak kérdése, de nagy figyelmet kell szentelni a nők gazdasági felzárkóztatására, és a végrehajtó hatalomban is nagyobb szerepet kell vállalniuk, mindenekelőtt a közvállalatokban. Itt az ideje annak, hogy komoly lépéseket tegyünk a felsorolt célok megvalósításáért, de meg kell jegyeznem azt, hogy az állam már elvégezte a legfontosabb teendők egy részét, hiszen olyan törvényeket hozott, amelyek segítenek a nők felzárkóztatásában – magyarázta a polgármester.

Marija Obradović úgy értékelte, hogy az elmúlt években sokkal több figyelmet szenteltek a nők egyenjogúságáért vívott küzdelemnek, ami a szerb társadalom érettségéről és demokratikusságáról tanúskodik.

– A nők felzárkóztatásáért vívott harc minden községben és önkormányzatban új lendületet kapott, az a legfontosabb, hogy a nők összefogjanak minden szinten, és bekapcsolódjanak a legfontosabb társadalmi problémák megoldásába. A családon belüli erőszak meggátolása a legfontosabb küldetésünk, politikai nézeteink ellenére közösen kell dolgoznunk a probléma megoldásán – mondta Obradović.

Mia Strajin kifejtette, hogy a hálózat megalakulásának köszönhetően most többet tehetnek a társadalmi problémák kiküszöböléséért.

Mirjana Vasilić, az újvidéki képviselő-testület nemi egyenjogúsági bizottságának elnöke felhívást intézett az újvidéki nőkhöz, hogy ha bármilyen gondjuk van, lépjenek kapcsolatba az új munkatestülettel, és az ötleteiket is szívesen várják.

– Az újvidéki hölgyeket minden hétfőn 9 óra és 12 óra között fogadjuk a képviselő-testület épületében, e-mailben is jelentkezhetnek: zenskaodbornickamrezagons@novisad.rs