2024. április 27., szombat

Konfliktusok és forradalmak

Hétfőn a Desiré fesztiválon egy ljubljanai és egy prištinai előadást láthattunk

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljának harmadik napján két előadásra került sor. Az elsőre a Jadran Színpadon, ahol a Szlovén Ifjúsági Színház mutatta be a mi, európai hullák című produkciót. Az előadás kapcsán a rendező, Sebastijan Horvat beszélgetett az újságírókkal:

A darab szerzője egy kiváló szlovén írónő, Simona Semenič. Egy úgynevezett posztdrámáról van szó, amelyet kiindulópontnak használtunk. Az eredeti szövegből mindössze tíz-tizenöt százalék maradt meg, improvizációkon keresztül jutottunk el az előadás végleges formájáig. A témáját illetően egyebek közt azokkal a kérdésekkel foglalkoztunk, hogy mi a színház szerepe a jelenünkben; milyen hatással lehet a társadalmunkra; tudunk-e egyáltalán valami újat közölni. Egyrészt tehát az előadás a színház szerepéről szól, másrészt egy nőről, aki 1945-ben férjhez ment egy szlovén partizánhoz, a férje erőszakoskodik vele, a sorsa szomorú lesz. Mondhatni, hogy konfliktusokat mutatunk be, kérdéseket vetünk fel a társadalmunkkal kapcsolatban, a háttérben pedig egy nehéz életet követhetünk nyomon. Ilymódon ez az előadás két szinten zajlik – hallottuk a rendezőtől, aki az előadás címére is kitért.

Habár Szlovénia EU-tag, úgy érzem, hogy bizonyos értelemben „hullák” vagyunk. Európában elképesztő helyzet alakult ki úgy a bevándorlók, mint Katalónia kérdésében, de más problémák is adódnak. Európát határtalannak képzeltük el, ehhez képest Szlovénia is kerítést emelt fel. Erre is reflektál az előadás – fejtette ki Sebastijan Horvat.

Hétfőn megkezdődött a fesztivál egyik kísérőrendezvénye, a Desiré Akadémia, amelyre a Kortárs Galériában került sor. A vendég épp Sebastijan Horvat volt, aki egyebek közt a munkásságáról beszélt, hogy milyen dolgozni Szlovéniában és milyen Svájcban, ahol egy akadémián tanít.

A második előadást a KDSZ-ben tekinthettük meg. Itt a prištinai Qendra Multimedia 55 Shades of Gay, avagy a szexuális forradalom balkáni tavasza című produkciót láthattuk, Blerta Neziraj rendezésében. Az újságírók a darab szerzőjével, Jeton Nezirajjal beszélgettek:

A darab témája nemrég még tabunak számított. Az előadásunk provokációnak tűnhet, de a célunk egyáltalán nem a provokálás volt, inkább az, hogy e téma kapcsán kommunikáljunk a közönséggel. Ehhez a témához művészileg álltunk hozzá, a politikai rátekintés érdekelt bennünket, nem kifejezetten a LGBT-mozgalom. Az előadáson nemzetközi összetételű alkotócsapat dolgozott. Ez is célunk volt, mert nincsenek jó zeneszerzőink, koreográfusunk pedig szinte egyáltalán nincs. A helyzet is így hozta, mivel technikailag az esztétikára törekedtünk. Az együttműködés során tanulunk is vendégalkotóinktól, rajtuk keresztül pedig a saját munkánkat is értékeljük. Valamikor ugyanis nagyon mélyen beleássuk magunkat a lokális kérdésekbe, a külföldi művészek segítségével viszont kívülről és tágabb értelemben is tudjuk szemlélni a történéseket. Először dolgoztunk Irena Popović Dragović belgrádi zeneszerzővel, aki kiváló munkát végzett, akárcsak Florian Bilbao francia koreográfus, valamint Sebastian Ellrich német jelmez- és díszlettervező – mondta Jeton Neziraj, aki arról is szólt, hogy az előadás bemutatója milyen reakciókat váltott ki.

Egyeseknek tetszett és jól szórakoztak, de voltak olyanok is, akik kivonultak, mert nem bírták nézni. Magában az, hogy a rendőrségnek jelen kellett lennie a bemutatón és a reprízen, újabb kérdéseket, témákat vet fel számunkra – hallottuk a rendezőtől.

A Jadran színpadon ma 19 órától a belgrádi Bitef Színház és Bitef Dance Company játssza az Evilág című előadást, amelynek koreográfusa Miloš Isailović. A KDSZ-ben 21 órától a francia Blick Théâtre [hullu] című produkcióját láthatjuk Dominique Habouzit rendezésében, ezt követően pedig közönségtalálkozóra kerül sor. A Desiré Akadémia keretében 11.00 órától a Klein House-ban Irena Popović Dragović tart zenei műhelymunkát, a Kortárs Galériában 17 órakor pedig Antal Attila lesz a fesztivál vendége.