2024. április 26., péntek

Közéleti szereplőket jelentettek fel

Orvosok és szülők kezdeményezik a felelősség megállapítását az MMR vakcinával való átoltottság csökkenésének kapcsán

Orvosok és szülők csoportja tett bűnvádi feljelentést több közéleti szereplő ellen annak okán, hogy nyilvánosan – a médiában és közösségi oldalakon – kampányoltak a kötelező MMR – mumpsz, kanyaró és rózsahimlő elleni – vakcina ellen. A feljelentést aláíró orvosok és szülők szerint ezeket a „hírességeket” is felelősség terheli azért, hogy drasztikusan visszaesett azoknak a gyermekeknek a száma, akik megkapták a háromkomponensű vakcinát, ezzel egyidejűleg pedig rohamosan megnőtt a kanyarósok száma.

A hírügynökségek egyelőre nem közölték, hogy kik ellen szól a feljelentés, mint ahogyan azt sem, hogy milyen címen tettek ellenük feljelentést. Egyedül az Informer bulvárlap véli tudni, hogy pánikkeltés címén Jelena Karleuša műnépdalénekesnőt, Maja Volk okleveles drámaírót, Mirjana Bobić Mojsilović írónőt és Miroljub Petrović publicistát jelentették fel.

A hírességek a médiajelenlétből kovácsolnak tőkét, magyarázta Zoran Radovanović járványügyi szakértő. Mint hozzátette, ha ezek az emberek a vakcina felvételére ösztönöznék a szülőket, az kevésbé lenne érdekes a sajtó számára, mint amikor a vakcina ellen kampányolnak.

Dr. Nevena Čolovska Hercog pszichológus nem vitatja el, hogy egy demokratikus államban a polgárokat nem szabad megfosztani a tájékozódás jogától, ugyanakkor azt vallja: az államot, a médiát és a társadalmat is felelősség terheli azért, hogy a felkínált médiatartalmak változatosak legyenek, azaz egy adott téma minden szegmensére kitérjenek.

Mindenkit felelősség terhel a nyilvánosság előtt kiejtett szavaiért, nyomatékosította Milan Antonijević, az Emberi Jogi Jogászok Bizottságának (YUKOM) képviselője. A szólásszabadságot természetesen senki nem vitatja el, ugyanakkor ha a szólásszabadság következményei pánikot keltenek, vagy kárt okoznak, indokolt a bírósághoz, vagy az ügyészséghez fordulni, magyarázta a jogász.