2024. április 26., péntek

Pető-módszerrel kezelik a betegeket

Újabb intenzív kurzus

Zentán az idén második alkalommal szerveznek intenzív kurzust a Semmelweis Egyetem karaként működő Pető András Főiskola és az annak részét képező Konduktív Pedagógiai Központ konduktorai.

A Pető-módszer kihatott az egész gyógypedagógiai szemléletre (Horváth Zsolt felvétele)

A Pető-módszer kihatott az egész gyógypedagógiai szemléletre (Horváth Zsolt felvétele)

A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájának egyik fontos pontja a fejlesztőpedagógia, ennek jegyében 2015 decemberében lett felvéve a kapcsolat a magyarországi felsőoktatási intézménnyel, ezután a Pető András Főiskola munkatársai már különféle felméréseket is elvégeztek tartományunk területén – mondta el Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. A rá következő évben egy háromhetes intenzív kurzust is szerveztek.

A Pető-módszernek, a konduktív pedagógia eredményességének köszönhetően megnövekszik a mozgássérültek lehetősége az esélyegyenlőségre, s a Pető-módszerrel való fejlesztés fő célja az, hogy a sérültek önállóvá váljanak, és be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Jerasz Anikó szerint más módszerekhez viszonyítva a konduktív módszerrel a sérültek minimum egyharmada bizonyítottan fejleszthető.

Az idei képzéshez az év első felében huszonheten csatlakoztak tartományunk egész területéről, a fejlesztést az érintettek állapotának a függvényében csoportos vagy egyéni foglalkozások keretében valósították meg. Magukat a foglalkozásokat csoportokban (babás, mamás, iskolás, fiatal és felnőtt), illetve egyéni fejlesztések során rendezik meg.

Perpauer Attila, a MNT oktatási bizottságának elnöke lapunknak elmondta, hogy több visszajáró résztvevő is van, akik fontosnak tartják a kurzust, s beszélt arról is, hogy a Pető András Főiskola munkatársai agyvérzés, stroke utáni állapotban levő felnőtt személyekkel és oxigénhiányos vagy egyéb agyi károsodásban szenvedő egyénekkel is foglalkoznak. A távolabbról érkezők számára a lehetőségek szerint szállást és étkezést is biztosítani tudnak, amit a szülők fizetnek, a képzés viszont a gyerekek és a szülők számára egyaránt ingyenes.

Jelenleg 25-en vesznek részt a foglalkozásokon, de továbbra is várják a jelentkezéseket, hiszen holnap a konduktorok szűréseket is végeznek – magyarázta Perpauer. A szűrés során felmérik a sérülések fokát, és megállapítják, hogy a konduktív pedagógiával fejleszthetőek-e, amennyiben mégsem, akkor tanácsokat is adnak, hogy az érintettek kihez forduljanak.

Az idei képzéseket is a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával rendezte meg a Magyar Nemzeti Tanács.

Pető András orvos-gyógypedagógus egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét konduktívnak, jelentése: rávezetés. Az új módszer hatással volt az egész magyarországi gyógypedagógiai szemléletre, és szerte a világon jelentős változást hozott e területen.