2024. április 27., szombat

Tényleg nem kell a videobíró?!

Nem bírt egymással a Valencia és a Barcelona a spanyol bajnokság hétvégi slágermeccsén a Mestalla Stadionban. A pontvadászat első két helyezettje közül kezdetektől a Barcelona vette fel a domináns szerepet, ám a szezon meglepetéscsapata a teljes körű katalán nyomásnak sem engedett – igaz, ehhez Ignacio Villanueva sípmester segítségére is szüksége volt.

A 30. percben Lionel Messi eresztett meg tizennyolcról életerős lövést, amely Neto kapus felé zúgott: a hálóőr szerencsétlen mozdulattal maga alá ütötte a lefelé vágódó labdát, s az lábai között elpattanva áthaladt a gólvonalon. A felvételek tanúsága szerint a labda teljes terjedelmével belül volt, egyes képeken még az is látható, amint a földre pattanó játékszer és a gólvonal között messzebbről is kivehető távolság volt. Villanueva bíró azonban (néhány tíz méterről, nem épp a legszerencsésebb szögből) máshogy ítélte meg az esetet, s a találkozó 0:0-val folytatódhatott.

A Valencia élt az ajándékkal, és Rodrigo 60. percben szerzett találatával vezetéshez jutott, ám a hajrában a hatalmas Barca-fölény végre kifizetődött, Jordi Alba vágta közelről a hálóba Messi zseniális, a védelem mögé ívelt passzát. A német és az olasz élvonalban már használatban lévő videobíró ellenzői ugyanakkor elgondolkodhatnak, vajon milyen eredménnyel zárult volna a meccs, ha a katalánok a 30. perctől vezetnek.

Nyert és elhúzott a PSG

A várakozásnak megfelelően a PSG diadalmaskodott a Monaco otthonában megrendezett francia szuperrangadón. Edinson Cavani, a Ligue 1 góllövőlistájának toronymagas uruguayi éllovasa a 19. percben juttatta vezetéshez a fővárosiakat, a második játékrész elején pedig Neymar értékesítette az Almamy Touré szabálytalankodásáért megítélt büntetőt. A finisben João Moutinho szépíteni tudott, de a Monaco erejéből többre nem futotta, s a csapat a vereség miatt a harmadik helyre csúszott, 9 ponttal lemaradva a párizsiaktól.