2024. április 26., péntek

Megkezdődött a gyorsvasút építése

A tervek szerint a Belgrád–Budapest vasútvonal hat éven belül készül el

A legnagyobb gazdasági projektum, az új selyemút részévé vált Szerbia is – hangsúlyozta ma Zorana Mihajlović építési és közlekedési miniszter Zimonyban, a Belgrád–Budapest gyorsvasút építési munkálatainak ünnepélyes megkezdésekor. A munkálatok a Belgrád központja és Ópázova közti szakasz újjáépítésével kezdődnek.

A mintegy 34,5 kilométer hosszú szakasz kiépítését a China Railways International kínai vasúttársaság végzi majd. A szerződés értéke 350,1 millió dollár. A tervek szerint a vonat a vasúti sínek korszerűsítése és a villamossági berendezések cseréje után Belgrád központjától Batajnicáig 120 kilométeres sebességgel halad majd óránként, Batajnicától Ópázováig pedig 200-zal.

Zorana Mihajlović felszólalásában kifejtette, mielőtt a szerb kormány nekifogott volna az ország egyik legnagyobb stratégiai projektumának, a vasúti közlekedésbe való beruházásnak, a vonatok 35–45 kilométeres sebességgel haladtak, nem volt elég szerelvény, a sínpárokat pedig nem újították fel immár 30 éve. Az elmúlt években 250 kilométer vasutat sikerült korszerűsíteni, új vonatokat vásárolt Szerbia, hogy növekedjen az utas- és a teherszállítás. A számos tárgyalást és erőbefektetést követően most végre megkezdődhetnek a munkálatok a gyorsvasúton is.

A munkálatok megkezdésén jelen volt Ana Brnabić kormányfő is. Arról beszélt, hogy hétfőn Budapesten a Kína és a kelet-közép-európai országok csúcstalálkozóján Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke elismerésének adott hangot, hogy Szerbia Magyarországot megelőzve kezdi meg a szerb–magyar–kínai közös projektum megvalósítását. A Belgrád–Budapest gyorsvasút megépítésében Szerbia és Magyarország is részt vesz, az anyagiakat hitel formájában Kína folyósítja.

Miroljub Jevtić, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat igazgatója részletezte a terveket. Elmondta, a gyorsvasút építésének első fázisában két sínpárt fektetnek le. Az egyik sínpáron a vonatok 200 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak majd, ezeken az utasszállítás történik, a teherszállítás pedig a másikon, 120 kilométeres sebességgel.

A Belgrád–Ópázova szakaszon 36 hónapig tartanak majd a munkálatok. Az építkezési tervet a CIP Közlekedési Intézet készítette, az EU előírásainak megfelelően. A felújítás után nem lesznek vasúti átjárók, sem vasúti kereszteződések, ezeket felüljárók és aluljárók helyettesítik majd. Rámutatott, ilyen sebességnél biztonsági okok miatt a vasutat kerítéssel kell elzárni, mint az autópályákat.

A tervek szerint a Belgrád–Budapest gyorsvasút munkálatai hat évig tartanak. A határig húzódó 184 kilométer hosszú vasúthálózat kiépítése összesen 2 milliárd dollárba kerül. A munkálatok első fázisára a kínai Export-import Banktól Szerbia 297,6 millió dollár hitelt vett fel 180 hónapos törlesztésre. A hitel visszafizetését 60 hónap türelmi idő után kezdi meg az ország.

Ma ott volt Zimonyban Wang Xiaotao, Kína nemzeti fejlesztési reformbizottságának igazgatóhelyettese is.