2024. március 29., péntek

A csoda Szabadkára költözött

Tizennyolc díjat osztottak az ötödik vajdasági magyar népmesemondó versenyen

Negyvenhat kis- és nagydiák részvételével tartották meg szombaton Szabadkán a Városi Könyvtár olvasótermében az ötödik vajdasági magyar népmesemondó versenyt. A szervező, a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület-Smile, nevében Benák-Búcsú Emese mondta el lapunknak, hogy a diákok nemcsak Szabadkáról és környékéről érkeztek, hanem még bánáti versenyző is részt vett a rendezvényen. A gyerekek öt kategóriában versengtek, korosztály szerint, a legkisebbeket, az óvodásokat, egy versenyző képviselte. A népmesemondó verseny keretében rajzpályázatot is hirdettek, erre több mint száz alkotás érkezett be.

Pesevszki Evelyn felvétele

Pesevszki Evelyn felvétele

A gyerekek már annyira megszerették a rendezvényt, hogy ha a szervezők a megszokotthoz képest esetleg egy későbbi időpontban szervezik meg azt, akkor érdeklődni kezdenek, hogy sor kerül-e a versenyre, jegyezte meg Benák-Búcsú Emese. Mint hozzátette, a lelkesedés a színvonal javulásában is megmutatkozik, és míg az első versenyen még csak néhány gyermek jelent meg népviseletben, addig most már tömegesen öltenek magukra népviseletet, pedig ez nem feltétele a részvételnek.

A verseny előtt megtartott alkalmi rendezvényen a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület citerásai léptek fel, a gyermekeket pedig Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja köszöntötte, Berecz András a mesemondásról megfogalmazott gondolatait idézve: „A varázslat a lényeg. Ez nem színészi munka, nem egy betanult szöveg felmondása. Az emberek megérzik, hogy egy szabad, újrateremthető kultúra van a mese mögött, és hogy van egy nép, akinek a szavai nagyon fontosak.”

Mondanom sem kell, hogy ez a nép a magyar nép. Ti, gyerekek, magyarul meséltek nekünk, és újrateremtitek a mesemondás kultúráját. Ahhoz, hogy ide álljatok elénk, varázslói képesség szükséges. Hallgatóságotok egyszer csak erdőkben, palotákban, mezőkben találja magát és hintókban, szekereken utazik. Ti most bárkinél fontosabbak vagytok a világon, mert szórakoztattok, nevettettek és elgondolkodtattok bennünket – fogalmazott Gombár Szeréna.

A gyerekek előadását a háromtagú zsűri értékelte: Miklenovics Aranka, az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagja, Gubi Márta óvónő és Szalai Andrea magyar nyelv- és irodalom szakos tanár.

A mesemondó versenyt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa támogatta.

Tizennyolc díjazott

Az óvodás korosztály első díjazottja Varga Larina lett. Az elsősök közül a legjobb mesemondó Sándor Csenge lett, második díjat kapott Csáki Tiána, harmadik helyen pedig Benák Lúcia végzett. A második osztályosok közül első díjban részesült Jurcsák Róbert, második helyezést ért el Majoros Petra, harmadik lett Arnold Adél, különdíjban részesült Majoros Szebasztián. A harmadik és negyedik osztályosok kategóriájában a dobogón megosztott első helyen végzett Tóth Vilmos és Csáki Szintia, második díjat kapott Gyapjas Zsóka és Omerović Ivor, harmadik díjban részesült Dudás Árpád, különdíjat kapott Danka Lili és Apró Orsolya. A felsősök közül Róka Réka előadását jutalmazta első díjjal a háromtagú zsűri, második lett Juhász Adrián, harmadik pedig Szalai Violetta.