2024. március 19., kedd

Egyedi ékszercsodák mestere

Az aranyműves képzeletének nincs határa

Bacsi Árpád aranyműves exkluzív, egyedi tervezésű és kivitelezésű, kézműves ékszereket készít, kizárólag megrendelésre. 2011-ben megkapta a gazdasági- és pénzügyminisztérium véleményezését és tanúsítványát, mely szerint az általa készített ékszerek, egyedi darabok régi, kézműves termékeknek tekinthetők. Ékszerei megjelölhetők, a „Régi kézműipari termék” megnevezéssel, valamint a stilizált „Nyitott tenyér” jelével, mindez megkülönbözteti azoktól az aranyművesektől, akik csak kereskedelemmel foglalkoznak. 

Az ékszerek ősidők óta kedveltek az uralkodók, a gazdagok, a tehetősek körében. Egy ékszer státusszimbólumként szolgálhat. Annak elsősorban kinézete, értéke utal viselőjének anyagi helyzetére, gyakran a társadalomban betöltött szerepére is. Az ékszer maradandó érték. Gyakran generációkon keresztül őrzi a család emlékeit. Bacsi Árpád aranyműves, az Unikat aranyművesüzlet tulajdonosa, nem véletlenül adta ezt a nevet üzletének, ezzel is utalni kíván az egyediségre.

– Az ékszerekkel való foglalkozás, a miniatűrök szeretete egész gyermekkoromig nyúlik vissza. Már kisgyermekként is szerettem apró tárgyakkal bíbelődni, miniatűröket hajtogatni papírból. Később megfogalmazódott bennem, hogy órásmester szeretnék lenni. Szabadkán ilyen középiskolai szakot nem nyitottak, ezért ékszerésznek tanultam, hiszen a két szakma közel áll egymáshoz – mesél Bacsi Árpád a kezdetekről. 

Az Unikat ékszerek története és tradíciója 50 éves múltra tekint vissza. Az aranyműves műhely falai régi emlékeket őriznek, ugyanis ezen a helyen már a 60-as években is ékszerkészítéssel foglalkozott a Mácsai család.

– Irsai Balkó Mácsai Mártánál a középiskolás tanulmányaim alatt, 2000-ben inasként kezdtem dolgozni. Tőle sajátítottam el a mesterséghez szükséges alapokat, ezt a diploma megszerzése után, hosszú évek munkájával továbbfejlesztettem és tökéletesítettem. Így lettem tanoncból alkalmazott, majd társtulajdonos, míg végül 2010-ben teljesen átvettem a műhelyt –  mondta az aranyműves mester.

Kezdetben a szinte lehetetlennek tűnő javításokkal keresték fel az ügyfelek, kevés egyedi megrendelése volt. Érdeklődése egyre inkább az egyedi ékszerek készítése felé irányult, kihívásnak tekintette az újabbnál újabb modellek elkészítését, ami nagymértékben hozzájárult szakmai fejlődéséhez.

–  Az elmúlt tizenhét év alatt, önszorgalomból, autodidakta módon képeztem tovább magam. Az aranyműves szakmán belül mára már külön szakágakat sajátítottam el. A különböző kőfoglalási technikákat és a kézi vésés csínját-bínját is. Gyűrűket, karikagyűrűket, karpereceket, karcsatokat, mandzsettagombokat, nyakkendőtűket, nyakékeket, láncokat, medálokat, fülbevalókat, könyvborítókat és egyéb különlegességeket készítek. Műhelyemben minden ékszer egyedi megrendelésre készül. Csak a saját kezem munkájában hiszek, ebből kifolyólag minden munkafolyamatot egyedül végzek, ettől különlegesek és egyediek az ékszereim. Kizárólag kézműves darabokról van szó, régi aranyműves szerszámokkal és a legrégibb aranyműves technikákkal dolgozom. A nemesfém ékszereket drágakövekkel és féldrágakövekkel, valamint kézi véséssel díszítem. Arra törekszem, hogy a kezemből kikerülő ékszerek emeljék az aranyműves szakma becsületét, melynek hatalmas múltja letűnőben van. Az elkészült darabokat kizárólag személyesen fotózom – mondta nyomatékosan Bacsi Árpád.

Az ékszerész sajnálattal konstatálta, hogy Szerbiában nincs jövője az aranyműves szakmának, évente mindössze egy kiállítást szerveznek Újvidéken, ahol kisszámú, főként ékszerkereskedő vesz részt, itt szakmailag új dolgokat már nem tanulhat. Az óra- és ékszer-kereskedelem legfontosabb európai helyszínén, a müncheni Inhorgenta Nemzetközi Ékszer- és Óra Kiállításon viszont minden évben örömmel állít ki. Itt több mint 30 országból közel 1000 kiállító mutatja be termékeit és ötleteit, amiből aztán tud építkezni, fejlődni.

 – A művészien kidolgozott ékszer árazását több tényező befolyásolja. Ármeghatározáskor az ékszer súlya, a drágakövek és féldrágakövek száma és mérete számít, valamint a kreatív munkaórák száma. A megrendelőnek lehetősége van készítés közben apróbb módosításokra is, ugyanis egyedi ékszer megrendelésekor az előre egyeztetett pontos méretek és adatok alapján készülő darab folyamatában is megtekinthető. Az arany színe, az anyag vastagsága és szélessége, kővel vagy kő nélkül, a kő fajtája és foglalási stílusa – mind olyan testre szabható részletek, melyeknek csak a képzelet szabhat határt – mondta az ékszerész.

Az aranyművesmester megmutatta néhány kedvenc ékszere fotóját eddigi munkáiból, ugyanis az ékszerek már tulajdonosaik birtokában vannak. Egyike a mesterműveknek egy kézi munkával készült fehérarany gyűrű, központi köve egy párna (cushion) csiszolású citromsárga citrin. A foglalatot további 74 darab, összesen 1.1 karát briliáns csiszolású gyémánt teszi különlegessé és exkluzívvá. A másik szívéhez nőtt darab egy sárga, rozé és fehéraranyból készült hajó medál, ennek különlegessége, hogy mindhárom szín különböző felületet kapott. Az egyik megrendelő arany karórájának tönkrement az óraszerkezete, de nem szeretett volna megválni tőle, Bacsi Árpád újragondolt tervezésének köszönhetően az óraszerkezet helyére egy smaragd-gyémánt kompozíció került, a tulajdonos nagy örömére.