2024. április 27., szombat
VAJDASÁGI GAZDASÁGI KAMARA

Megalakult a biogazdálkodási szakosztály

Tegnap tartották meg a Vajdasági Gazdasági Kamara organikus termesztéssel foglalkozó csoportjának alakuló ülését, amely ezentúl a Mezőgazdasági Bizottság keretében működik. Az ülésen a jelenlévők döntöttek a szakosztályon belüli mandátumokról. A biogazdasági szakosztály élére dr. Ljubinko Jovanović, a kamenicai Educons Egyetem dékánja került. Elnökhelyettesnek pedig Jozef Gašparovskit, a bácsújfalui (selenčai) Zdravo organik vállalat igazgatóját választották a jelenlévők. Az alakuló ülésen a résztvevők elfogadták a szakosztály működési szabályzatát, amely a tagok kötelezettségeit és jogait taglalja.

– Az organikus termelés olyan fejlődési lehetőségeket rejt magában, amelyek nincsenek kellőképpen kiaknázva. A biogazdálkodással foglalkozó társulásnak köszönhetően a termelőknek lehetőségük nyílik arra, hogy együttműködjenek a különféle gazdasági szervezetekkel. A Vajdasági Gazdasági Kamara mezőgazdasági részlegének szakértői szolgálata pedig segítséget nyújt minden egyes probléma megoldásában, valamint lehetővé teszi, hogy a különféle javaslatok eljussanak az illetékes szervekhez, emellett folyamatosan foglalkozik a tagok továbbképzésével is – mondta Jelena Drobnjak, a gazdasági kamara mezőgazdasági bizottságának titkára.

A bizottság III. ülésén, amelyet október végén tartottak meg, döntés született a mezőgazdasági bizottság három szakosztályának a képzési tervét illetően. Az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó társulás, a biogazdasági szakosztály, valamint a szőlő- és bortermelő szakcsoport tagjainak célszerű szakképzését irányozza elő a Vajdasági Gazdasági Kamara illetékes bizottsága.