2024. április 27., szombat

Könnyek helyett verejték

Másfél éven belül elkészül a VRTV új székháza – A régi helyen, 17 ezer négyzetméteren terül majd el

Tizennyolc évvel azután, hogy a NATO légicsapásai lerombolták, kezdetét vette a Vajdasági Rádió és Televízió újvidéki, mišeluki székházának újjáépítése állami és tartományi tisztségviselők jelenlétében.

Vučić és Mirović az alapkőletételen (Ótos András felvétele)

Vučić és Mirović az alapkőletételen (Ótos András felvétele)

Tegnap Aleksandar Vučić államfő, Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Miodrag Koprivica, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgatója helyezte le a tartományi közszolgálati média alapkövét. A médiaház történetét megjelenítő időkapszulát a VRTV dolgozói tették az alapkő mellé. A 17 ezer négyzetméter területű székház építésére az idén 800 millió dinárt fordítanak, jövőre pedig a tartományi és a köztársasági kormány is jóváhagy további 900–900 millió dinárt a kivitelezésre.

A politikai élet képviselői a tévé székházának jelképes jelentőségére hívták fel a figyelmet, kiemelve, hogy nem azok a győztesek, akik lerombolták, hanem azok, akik most újjáépítik.

Aleksandar Vučić a NATO-t és a demokratikus fordulat utáni rezsimet nevezte felelősnek azért, hogy ma nincs székháza a vajdasági médiaháznak: az előbbit „elhibázott politikája”, az utóbbit „tehetetlensége” miatt terheli szerinte felelősség. Mint közölte, mára Szerbia „izzadságcseppekre váltotta a múlt felett kesergő könnycseppeket”, és folyamatosan azon munkálkodik, hogy felépítsen mindent, amit 1999-ben leromboltak. Emlékeztetett az elkészült Žeželj-hídra és az újvidéki épületek tatarozására is. Úgy véli, a tartományi székváros megfelelő arculattal veszi majd át Európa kulturális fővárosának a címét 2021-ben. Az ország jó úton halad – emelte ki –, s közölte, hogy Szerbia tegnap 770 millió dollárnyi adósságot törlesztett, így az államadósság a GDP 63 százalékának megfelelő szint alá esett vissza.

A VRTV új épületének makettje és az időkapszula (Ótos András felvétele)

A VRTV új épületének makettje és az időkapszula (Ótos András felvétele)

A tartományi parlament 1972-ben hozott döntést arról, hogy az Újvidéki Rádió Újvidéki Rádió és Televízióvá alakuljon át, 1975-ben ez idő tájt sugározták az első tévéműsort – emlékeztetett beszédében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. Az Újvidéki Televízió alapító dokumentumában az állt: átlagon felüli műsorokat fog gyártani. Szavai szerint az elvégzett munkát sokféleképp lehet értékelni, egy dologban azonban biztos: az újságírók generációi egyre magasabbra emelték a lécet, és professzionális munkát igyekeztek végezni, a legjobb tudásuk szerint.

A tartományi kormányfő a két kormány együttműködésének sikertörténeteként tekint a megvalósuló projektumra. Igor Mirović kifejtette: sokan szkeptikusak voltak, amikor bő egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a székház fel fog épülni, s prioritást élvez. Okkal voltak szkeptikusak, hiszen korábban csupán ígéretek hangzottak el. Mint mondta, biztos abban, hogy a munka a terv szerint fog haladni és 2019 februárjában tető alatt lesz az új épület.